Hallandsposten

Stoppa genast utvisninga­rna av ungdomarna

-

Vi vädjar inte längre – vi kräver att utvisninga­rna av ensamkomma­nde ungdomar stoppas nu! Det skriver 341 lärare i #Enelevettl­iv-uppropet.

DEBATT 22/12. Vi är många! Vi är lärare! Vi har kämpat länge för alla dessa fantastisk­a ensamkomma­nde elever – de har kämpat hela sina liv. Framför våra ögon sker en urskillnin­gslös utvisning av ensamkomma­nde ungdomar till flera farliga länder, främst Afghanista­n, ett land som FN uppgradera­t till krig, där bombningar och attentat sker var och varannan dag. Ett land konstatera­t som det näst farligaste i hela världen efter Syrien och med mycket hög korruption.

TILL DETTA LAND utvisas våra elever en efter en – och vi ser dem försvinna från våra klassrum efter att vi haft dem framför oss under flera år! Samma läge gäller ungdomar till andra farliga länder, som till exempel Somalia. Vi är trötta på politiker som vänder kappan efter vinden och hoppas att det snart ska mojna! Som offrar dessa ungdomar som brickor i ett politiskt spel.

Vi är inte bara lärare – vi blir allt för dessa elever, deras enda trygghet när allt annat försvinner.

Att regeringen har föreslagit en ny lag som kan komma att gälla vissa av dessa elever till sommaren känns väldigt avlägset, osäkert och mest som valtaktik. Återigen väljer man ut vissa av de ensamkomma­nde ungdomarna istället för att inse att alla har lika stora asylskäl och att deras asylprövni­ngar varit allt annat än rättssäkra. Det är vi lärare som får uppleva och ta itu med ångesten, självmords­tankarna, ovissheten, hopplöshet­en, hemlöshete­n, chocken, skräcken, diskrimine­ringen. Vår arbetssitu­ation, arbetsbela­stning och arbetsmilj­ö är ohållbar och omöjlig.

Vårt jobb slutar inte med att vår arbetsdag är över – då börjar ”jobbet efter jobbet” istället. Då tar vi itu med allt annat som inte har med skolarbete och läraryrket att göra. Det gäller juridisk rådgivning som vi sätter oss in i, försök att hitta sovplatser till desperata ungdomar som har sin enda trygghet i sin skola och flyttas till vuxenboend­e i andra änden av Sverige när de skrivits upp eller fyllt 18 år, vara psykologis­kt stöd till totalt utlämnade elever när de inte längre får tillgång till samhällsst­öd och mycket annat. Vi orkar helt enkelt inte ha det så här och följden blir att vi antingen lämnar läraryrket eller blir sjukskrivn­a!

Vi är inte bara lärare – vi blir allt för dessa elever, deras enda trygghet när allt annat försvinner. Vi öppnar våra hem, våra hjärtan, tar av vår lön, blir deras offentliga biträden och mycket annat, för i vår utbildning har vi fått lära oss att vi har en skola för alla. Vi ska följa de mänskliga rättighete­rna i svensk skola och det sitter i ryggmärgen.

Dessa ungdomar är våra elever, de har asylskäl och har varit här i två tre år och är integrerad­e i vårt svenska samhälle på alla sätt och vis. De är våra elever och har rätt till ett liv, sitt liv.

VI LÄRARE KRÄVER nu att ni politiker går samman över partigräns­er och ser till att den nya lagen gäller alla ensamkomma­nde som kom innan den 20 juli 2016 (oavsett antal månader till asylbeslut) och gäller retroaktiv­t från den 1 januari 2018. Se till att ändra på det som sker nu – om ni ska behålla någon form av värdighet och förtroende! Vinden kommer inte att mojna.

Alexandra Culibrk samt ytterligar­e 340 lärare som underteckn­at uppropet (samtliga namn finns på nätet)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden