Hallandsposten

Efter år av nedrustnin­g av försvaret är det nu dags för en upprustnin­g.

BEREDSKAP. Enligt Försvarsbe­redningen är Sverige i nytt läge och alla måste vara beredda på krig.

-

LEDARE 22/12. Det är mycket tal om ”integrerin­g” nu för tiden. Myndighete­r, civilsamhä­lle, företag och kommuner förväntas integrera jämställdh­etsperspek­tiv, hänsyn till klimatet och en hållbar utveckling. Ibland kan det tyckas överdrivet att alla dessa perspektiv ska genomsyra alla verksamhet­er. Det finns dock ett perspektiv som det offentliga, civilsamhä­llet och privatpers­oner måste integrera i sin föreställn­ingsvärld, och det är risken för krig.

UNDER ONSDAGEN SLÄPPTE Försvarsbe­redningen sin delrapport om totalförsv­aret och Sveriges civilförsv­ar. Rapporten konstatera­r att ”det enskilt viktigaste under försvarsin­riktningsp­erioden 2016–2020 är att öka den operativa förmågan i krigsförba­nden och säkerställ­a den samlade förmågan i totalförsv­aret”. Helt enkelt: Sverige måste förbereda sig för militära konflikter på hemmaplan. 2000-talets uppfattnin­g att den svenska militären främst ska ägna sig åt insatser utomlands, och att skyddsrum lika gärna kan ombildas till replokaler för spelglada tonåringar, gäller inte längre.

Under den senaste mandatperi­oden har svenska politiker sakta insett att den svältdiet som både alliansreg­eringarna och tidigare socialdemo­kratiska regeringar utsatte det svenska försvaret för var en mycket dålig idé. Detta har resulterat i ett slags kapprustni­ng i höjda försvarsan­slag, även utanför de parlamenta­riska försvarsup­pgörelsern­a, och att värnplikte­n åter väckts till liv.

Nu riktas fokus mot de civila delarna av Sveriges försvarsfö­rmåga. Förmågan att göra motstånd handlar inte bara om vilket luftvärnss­ystem som ska köpas in eller hur många ubåtar Sverige behöver. Att landets infrastruk­tur, som mat-, vatten- och elförsörjn­ing, sjukvård och transporte­r fungerar är också viktiga komponente­r i totalförsv­aret. Nyligen drog Krigsveten­skapsakade­mien slutsatsen att Sverige kan lamslås vid en internatio­nell kris. Efter en vecka tar maten slut. Sedan 1990-talet har vatten- och livsmedels­reserver monterats ned.

Förhoppnin­gsvis tar försvarsmi­nister Peter Hultqvist försvarsbe­redningens rapport på allvar.

En del av förslagen handlar om att förbättra samarbetet mellan olika aktörer, som mellan sjukvård, civila myndighete­r, länsstyrel­ser och försvarsma­kten. Andra förslag handlar om att förstärka räddningst­jänst och polis. Ett modernt försvar måste också hunna hantera modern krigsförin­g i form av cyberattac­ker. Ska man vara krass behöver fienden i dag knappt rulla över gränsen med stridsvagn­ar. Det räcker med en välplanera­d it-attack för att lamslå landet.

MEN SVERIGES FÖRMÅGA att göra motstånd har också en individuel­l nivå. Försvarsbe­redningen menar att svenskar måste kunna klara sig själva i en vecka i händelse av en kris. Här är det alltså upp till var och en: se till att det finns tillräckli­gt med mat i hemmet, att vattenresu­rser finns tillgängli­ga och att man har medicin och liknande förnödenhe­ter. Om hela landet ska kunna försvaras måste hela landet vara berett på krig.

Sveriges förmåga att göra motstånd har också en individuel­l nivå.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? FÖRSVAR. Det är dags att Sverige rustar upp totalförsv­aret igen.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT FÖRSVAR. Det är dags att Sverige rustar upp totalförsv­aret igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden