Hallandsposten

Julbordet i Mellby är dukat för nya gäster

Bröllopsre­sans starka upplevelse­r fick Linda och Richard Claesson Sjö att tänka om. Istället för släkten har de bjudit hem nyanlända till en julafton på gården.

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Linda räknar med att de blir tio personer kring julbordet i åldrarna 3 till 50 år.

–Maten är hemlagad in i minsta detalj. Jag älskar att laga mat och middagen blir traditione­ll med Janssons frestelse, grönkål och gröt. Men fläskkötte­t är utbytt mot kyckling och vegetarisk­t, säger hon.

IDÉN TILL EN annorlunda jul väcktes vid poolen på parets bröllopsre­sa till Malelane i Sydafrika. Med på resan var Lindas dotter Felicia, 11 år. De hade varit på en guidad tur till ett daghem för barn med fattiga och missbrukan­de föräldrar.

– Daghemmet stöds av resebolage­t som vi åkte med. På vägen dit handlade vi mat på ett köpcentrum. När bussen stannade kom ett 30-tal barn springande mot oss. De var så hjälpsamma och glada och ville leka med oss hela tiden. Jag blev helt tagen av dem.

Den starkaste upplevelse­n var när några barn radade upp sig och en efter en framhöll sina mänskliga rättighete­r som ”jag har rätt att gå till skolan utan att någon förgriper sig på mig” och ”jag har rätt att få mat och kläder”.

–DÅ BRAST det för mig. Barnen lever under hemska förhålland­en men överlever tack vare daghemmet. Det blev så uppenbart hur bra vi har det hemma. Vi tror att vi gör oss lyckliga genom att handla prylar, men lyckan sitter i att dela med sig. Meningen måste vara att vi människor är osjälviska.

När stora släkten höll på att pussla ihop julfirande­t meddelade paret sina planer och fick tummen upp. Linda kontaktade Språkvän på kommunens integratio­nsenhet som har varit behjälplig­a med att förmedla inbjudan till julfirande­t. Till gården väntas en barnfamilj och ensamkomma­nde barn.

– Vi börjar med glögg och pepparkako­r. Tv:n kommer att stå på när det är dags för Kalle Anka. Sedan äter vi tillsamman­s. Jag hoppas att de tycker om maten, säger Linda.

I stället för julklappsu­tdelning blir det julklappss­pelet.

– Alla har med sig något opretentiö­st, kanske en hembakad kaka, och alla kommer att vinna.

Till vardags är Linda säljare på Stålrör i Halmstad och Richard är snickare på Veinge Bygg. För Linda blir julen ”ett steg i rätt riktning”.

– JAG KAN ibland gnälla över vardagen. Vill jag ha det bättre måste jag börja någonstans och jag börjar med denna jul. Om mitt eget barn hade varit ensamt i ett främmande land är det min önskan att en familj hade öppnat dörren för henne.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? I VÄNTAN. Långbordet är förberett för en jul som Linda Claesson Sjö och dottern Felicia aldrig har bjudit in till förr.
Bild: ANN KATRIN NORLING I VÄNTAN. Långbordet är förberett för en jul som Linda Claesson Sjö och dottern Felicia aldrig har bjudit in till förr.
 ?? Bild: PRIVAT ?? OMTUMLANDE. Besöket på barnhemmet i Sydafrika fick Linda och Felicia att fundera på överflödet hemma.
Bild: PRIVAT OMTUMLANDE. Besöket på barnhemmet i Sydafrika fick Linda och Felicia att fundera på överflödet hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden