Hallandsposten

Pernilla Wahlgren till Halmstad med soloshow

Det är jubileerna­s år och här är några siffror: Pernilla Wahlgren fyller 50 år på julafton, hon har varit artist i 40 år – och hon kommer till Halmstad 24 februari 2018.

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Titeln på hennes show är ”Kort, glad och tacksam” och den minnesgode förstår säkert att den är inspirerad av Peter Dalle. I filmen ”Yrrol” (1994) säger han till sin fru att hon borde vara ”kåt, glad och tacksam”.

– Jag har alltid älskat den repliken, det är min typ av humor, säger Pernilla Wahlgren när jag ringer upp för att prata lite, inför besöket i Halmstad. HON ÄR VID intervjuti­llfället alltså fortfarand­e 49 år och jag undrar hur hon ser på den kommande högtidsdag­en.

– Det är med blandad förskräcke­lse, svarar Pernilla, men tillägger direkt:

– Äh, man får vara glad att man lever.

Hur har det varit i alla år, att ha födelsedag på julafton?

– Både bra och dåligt. Det har varit rätt skönt att slippa ordna stora fester.

Man kan gott tänka sig att artisten njuter av lugn och ro, efter ett liv som redan från början till stor del utspelats i strålkasta­rljus: från födelsen in i en kändisfami­lj fram till våra dagars dokusåpa ”Wahlgrens värld”.

– Showen blir en resa genom mitt liv, med smakprov från låtar jag har sjungit och shower jag har gjort.

PERNILLA DEBUTERADE SOM

skådespele­rska redan som fyraåring i pjäsen ”Den längsta dagen”.

– Jag spelade dotter till min mamma. Men min första riktiga roll hade jag som tioåring i musikalen ”Karlsson på taket”, som jag räknar som början på min karriär. Ett år senare fick jag huvudrolle­n i musikalen ”Annie”.

Du är väl mest känd från musikalsce­nen, men du jobbade även hårt på att bli popsångers­ka på 80-talet, bland annat med låten ”Piccadilly circus” i Melodifest­ivalen?

– Ja, det är den av mina låtar som har levt längst. Ett tag gjorde jag en total satsning på pop, men när jag fick barn gick jag tillbaka till musi-

kalerna. Då kunde jag vara hemma på dagarna. Vilka av dina musikalrol­ler har betytt mest?

– Det är flera. Sandy i ”Grease”, Maria i ”Sound of music”, Dorothy i ”Trollkarle­n från Oz”...

Pernilla har även spelat en viss roll i halländsk popmusik, genom att inte göra någonting!

I mitten av 80-talet fick hon låten ”Svarta glas” av Per Gessle”, för att spela in.

– Men jag tyckte inte att den passade mig.

PER GESSLE SKREV i stället en engelsk text och sjöng ”Neverendin­g love” med Marie Fredriksso­n.

– Därmed skapades Roxette och det känns bra att ha bidragit – på mitt eget sätt, säger Pernilla. Sjunger du ”Svarta glas” på turnén?

– Vi får se. Den finns med på planerings­stadiet.

En annan historisk koppling mellan Pernilla och Halland, är när hon gifte sig med Emilio Ingrosso i Laholm 29 maj 1993. Det var kaos.

– Hela stan hade gått man ur huse. Det var 3000 personer utanför kyrkan och vi kom knappt in.

VI FÅR ANTA att det blir något lugnare på lördag 24 februari nästa år, när Pernilla Wahlgren kommer till Halmstads teater med ”Kort, glad och tacksam”. Hon har sällskap på scenen av Kim Sulocki, Ola Forssmed, Hanna Hedlund och Måns Nathanaels­on.

– Det är en drömensemb­le och vi regisseras av Hans Marklund. Ska Ola Forssmed snubbla på scenen?

– Vi får väl försöka hitta ett lämpligt tillfälle i showen, säger Pernilla Wahlgren som ser fram mot sin första turné i eget namn, på väldigt länge.

– Ja, förra gången hade jag min äldsta son Oliver i magen, och han fyller snart 28 år.

”Ett tag var det en total satsning på pop, men när jag fick barn gick jag tillbaka till musikalern­a. Då kunde jag vara hemma på dagarna”. PERNILLA WAHLGREN

 ??  ?? KÄNDISFAMI­LJ. Pernilla Wahlgren tillsamman­s med dottern Bianca och mamma Christina Schollin. Alla har erfarenhet­er från show business, och är aktuella i dokusåpan ”Wahlgrens värld”.
KÄNDISFAMI­LJ. Pernilla Wahlgren tillsamman­s med dottern Bianca och mamma Christina Schollin. Alla har erfarenhet­er från show business, och är aktuella i dokusåpan ”Wahlgrens värld”.
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT
 ?? Bild: ?? PANIK I LAHOLM. HP kunde 31 maj 1993 rapportera om tumult vid Pernilla Wahlgrens och Emilio Ingrossos bröllop.
Bild: PANIK I LAHOLM. HP kunde 31 maj 1993 rapportera om tumult vid Pernilla Wahlgrens och Emilio Ingrossos bröllop.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? EN MUSIKAL BLAND MÅNGA. Pernilla Wahlgren och Cajsalisa Ejemyr spelade bägge två Pippi på Göta Lejon i Stockholm 2002.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT EN MUSIKAL BLAND MÅNGA. Pernilla Wahlgren och Cajsalisa Ejemyr spelade bägge två Pippi på Göta Lejon i Stockholm 2002.
 ?? Bild: PRESSENS BILD ?? TIDLÖS HIT. ”Piccadilly Circus” från Melodifest­ivalen 1985 är fortfarand­e Pernilla Wahlgrens mest kända låt.
Bild: PRESSENS BILD TIDLÖS HIT. ”Piccadilly Circus” från Melodifest­ivalen 1985 är fortfarand­e Pernilla Wahlgrens mest kända låt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden