Hallandsposten

Vem är mysigast i julens tv-utbud?

- PATRICK STANELIUS/TT

Det lackar mot jul och kampen om tv-tittarna hårdnar. TV4 kör i invanda spår när profiler som Ernst Kirchsteig­er och paret Mandelmann ska sprida varm stämning, medan SVT har fått kritik för sitt val av julvärdar och beslutet att inte direktsänd­a julprogram­met.

På julafton frångår SVT en mångårig tradition och visar ett förinspela­t program med ”Historieät­arna”profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren som julvärdar. Beslutet har gett upphov till kritik på förhand av tittare som kanske väljer TV4:S julfirande i år i stället.

Farhågan är att SVT:S jul helt enkelt inte är tillräckli­gt mysig.

– TV4 gör som de alltid har gjort och spelar på att de represente­rar värme och mys. Där vill man åt vardagsrum­skänslan. Det kan vara så att Erik Haag och Lotta Lundgren uppfattas som för ironiska och oberäkneli­ga av tittare som vill se någonting annat på julafton, säger Maria Brander, filmrecens­ent och krönikör på Expressen, till TT.

FAKTUMET ATT SVT:S julvärdar inte sitter framför kameran på själva julafton lär vara det som orsakar mest ilska bland tittarna, säger Brander:

– Egentligen är det inte så viktigt. Man skulle ju kunna spela in det och fejka direktsänd­ning utan att någon märker det, men jag tror att vetskapen att det inte är direktsänt påverkar folks känslor. Tanken är ju att julvärdarn­a också ska vända sig till dem som är ensamma på julen, och då vill man som tittar nog känna att det faktiskt sitter någon där.

Clara Mannheimer, producent på SVT, säger till TT att hon har förståelse för alla som har blivit upprörda men att de förhoppnin­gsvis ska lugnas av att se julsändnin­gen:

– Över hela Sverige firar folk jul på ett väldigt liknande sätt. Vi ville använda oss av julvärden för att i år berätta om varför det ser ut så, vad bakgrunden är, så att man har en möjlighet att få en känsla av att ens eget firande är en del av historien. MANNHEIMER SÄGER ATT det hade varit omöjligt att genomföra ovanståend­e vision i direktsänd­ning.

– Då sitter man och funderar: är det värt att göra ett avstamp från traditione­n – som kommer att återinföra­s, det är inte en förändring för alltid – under ett år? Svaret på den frågan är ja. Personlige­n tycker inte jag att det är så upprörande. Hur hög är mysfaktorn i ert julprogram? – Enorm. Det tycker jag verkligen.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT.
 ??  ?? I TV4. Gustav och Marie Mandelmann samt Ernst Kirchsteig­er..
I TV4. Gustav och Marie Mandelmann samt Ernst Kirchsteig­er..
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden