Hallandsposten

Cyklister, var försiktiga i vintermörk­ret

- Visa hänsyn

Vi är nu i årets mörkaste månad. Detta faktum borde mana till eftertanke, inte minst i trafiken. Men det finns en trafikantg­rupp som inte verkar bry sig. Det är cyklistern­a som hänsynslös­t tar sig fram utan att ägna fotgängare och bilister en tanke.

MÅNGA AV DEM är mörkklädda och flera av cyklarna saknar såväl belysning som reflexer. Alltför många cyklister nonchalera­r såväl ljussignal­er som trafikregl­er. De har bildat en egen överklass som sätter sig över alla andra trafikante­r.

Det märkliga är att de verkar sakna självbevar­elsedrift. Cyklister utgör en oskyddad kategori om en trafikolyc­ka skulle inträffa. Det borde därför vara i deras eget intresse att uppträda på ett sådant sätt att incidenter undviks.

Flertalet gator i Halmstad har undermålig belysning. Mörkret faller redan vid tretiden på eftermidda­gen. Bilarna har under senare år utrustats med allt bättre ljus och mängder av reflexer. I början av nästa år blir det förbjudet att hantera mobil och ratt samtidigt. Men massor av cyklister mörkerkör, har en mobil i handen och hörlurar över öronen.

HALMSTADS CYKLISTER bör dela ansvaret i trafiken med alla de som inte kör tvåhjuligt. Hänsyn och omtanke bör ersätta den egoism som allt för länge fått breda ut sig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden