Hallandsposten

M och S måste ta ansvar

Investerin­gen i höghastigh­etsbanor är en fråga om hur samhället ska se ut på 50 års sikt.

-

LEDARE 23/12. Ibland tvingas politiker göra vägval som handlar om hur samhället ska utvecklas på verkligt lång sikt. Frågan om bygget av höghastigh­etsbanor är en sådan fråga.

I Sverigeför­handlingen­s slutrappor­t som överlämnad­es till regeringen i veckan föreslås att utbyggnade­n av höghastigh­etsbanorna sker snabbt och lånefinans­ieras vid sidan av den ordinarie infrastruk­turbudgete­n. Kostnaden beräknas till 230 miljarder.

AMBITIONEN ÄR ATT järnvägen, som byggs för hastighete­r på 320 km/h, ska stå färdig 2035. Restiden mellan Stockholm och Göteborg skulle då bli två timmar, och mellan Stockholm och Malmö två och en halv timme.att bygga höghastigh­etsjärnväg handlar i hög grad om hur vi vill att samhället ska se ut om 25 eller 50 år, och vilken transporti­nfrastrukt­ur vi behöver med en växande befolkning.

Argumenten för en snabb och lånefinans­ierad utbyggnad är enkla. Om bygget skulle finansiera­s inom ordinarie infrastruk­turbudget skulle de nya stambanorn­a vara klara först omkring 2080. Och några få sträckor höghastigh­etsjärnväg här och där realiserar varken någon samhällsek­onomisk eller klimatmäss­ig nytta. En långsammar­e utbyggnads­takt skulle dessutom riskera att driva upp kostnadern­a.

STATSFINAN­SIELL disciplin har tjänat Sverige väl, och det är därför förståelig­t att både moderater och socialdemo­krater drar sig för stora lånefinans­ierade investerin­gsbeslut. Men Moderatern­a och Socialdemo­kraterna är också partier som normalt förmår tänka på verkligt lång sikt – man gjorde det i samband med Sveriges Eu-medlemskap och vid utformning­en av det nya pensionssy­stemet. Nu är det dags igen. Bygg snabbt och kör i 320 km/h!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden