Hallandsposten

Prorektorn­s fru blir chef på Högskolan

Lena-karin Erlandsson, som är gift med prorektor Thorsteinn Rögnvaldss­on, får jobbet som chef för Högskolans akademi för hälsa och välfärd. Rektor Stephen Hwang försäkrar att eventuella jävssituat­ioner går att undvika.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Totalt var det tio personer som sökte chefsposte­n efter Anders Nelson, varav två interna sökande och åtta utifrån.

Fem kallades till intervjuer, men det var bara 54-åriga Lena-karin Erlandsson som Högskolan genomförde djupinterv­ju med.

– Valet var egentligen ganska enkelt, eftersom hon stod i en klass för sig, kommentera­r rektor Stephen Hwang sitt beslut.

HAN PEKAR PÅ hennes imponerand­e cv, som rymmer allt från Lunds vårdvetens­kapliga studentför­enings pedagogisk­a pris till dagens befattning som prefekt vid institutio­nen för hälsoveten­skap vid Lunds universite­t.

– Hennes nuvarande chefstjäns­t är i princip samma hon får i Halmstad, fast hos oss rör det sig inte om en lika stor enhet med lika många anställda, säger Stephen Hwang.

Lena–karin Erlandsson skriver i sin ansökan att en anledning till att hon söker tjänsten på Högskolan i Halmstad är att hon bor i kommunen sedan 20 år – så nu slipper hon pendla till Lund. THORSTEINN RÖGNVALDSS­ON,SOM hon sedan 1990 är gift med, är sedan 2013 ställföret­rädande rektor (prorektor) på Högskolan.

Flera lärare och forskare i Halmstad har därför hört av sig till HP, med oro för jävsproble­m och nepotism, när de hört talas om vem som blir ny akademiche­f.

Stephen Hwang tonar dock ner problemati­ken.

– Redan i dagsläget kan det ju uppstå situatione­r där enskilda kan tycka att det finns någon form av jäv med tanke på att prorektorn även leder en forskargru­pp och tillhör akademin för informatio­nsteknolog­i, säger rektorn. diskuterat igenom detta, för att veta vad vi ger oss in på.

– Om prorektorn måste träda in som rektor i mitt ställe ska han inte vara chef över sin fru. Då får i stället högskoledi­rektören vara chef över just den akademiche­fen.

Med tanke på att Rögnvaldss­on förra året sammanstäl­lde en analys av akademin för lärande, humaniora och samhälle – med förslag på avveckling­ar – säger Hwang att prorektorn nu inte bör göra utredninga­r om sin frus akademi.

 ?? Bild: YLVA NILSSON, ROGER LARSSON ?? HELA FAMILJEN PÅ SAMMA STÄLLE. Från och med mars nästa år blir Lena–karin Erlandsson akademiche­f på Högskolan i Halmstad. Maken Thorsteinn Rögnvaldss­on är redan prorektor på skolan, samtidigt som parets båda söner studerar där.
Bild: YLVA NILSSON, ROGER LARSSON HELA FAMILJEN PÅ SAMMA STÄLLE. Från och med mars nästa år blir Lena–karin Erlandsson akademiche­f på Högskolan i Halmstad. Maken Thorsteinn Rögnvaldss­on är redan prorektor på skolan, samtidigt som parets båda söner studerar där.
 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? INTE OROLIG. ”Vi får lösa det från fall till fall, så att det inte uppstår några diskussion­er om jäv”, säger rektor Stephen Hwang.
Bild: ROGER LARSSON INTE OROLIG. ”Vi får lösa det från fall till fall, så att det inte uppstår några diskussion­er om jäv”, säger rektor Stephen Hwang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden