Hallandsposten

Tempo hyllas för sin energidryc­ksgömma

Tempo i Bäckagård har uppmärksam­mats över hela landet efter att man valt att ha all energidryc­k bakom kassan i stället för ute på golvet.

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Under en längre tid har man haft ett problem med barn, oftast mellan 10 och 15 år, som försöker köpa energidryc­k. När barnen inte lyckas lura personalen att de faktiskt är 15 år gamla, vilket är åldergräns­en för energidryc­k, övergår många till att i stället snatta drycken.

–VI GÖR framför allt det här för barnen. Barn mellan 10 och 15 år är så otroligt intressera­de av dessa drycker och försöker ständigt köpa dem, säger butiksägar­en Lars Söderblom Svensson.

Barnen har försökt sig på alla möjliga metoder för att lyckas handla. De hävdar att de är 15 år eller att de ”faktiskt får dricka det för mamma”. Försöken lyckas dock inte.

– Då har det fått till följd att barnen snattar i stället. Det är ganska många som gör det och ganska mycket som snattas. Själva snatteriet är inget problem, det kan man räkna in i slutändan, men vi vill inte att barnen ska dricka det här, säger Lars Söderblom Svensson.

– Jag har själv aldrig druckit en energidryc­k, men jag vet i alla fall att det inte är nyttigt för barnen. LÖSNINGEN BLEV rätt och slätt att man körde bort alla pallar från golvet, tömte kylar och hyllor. Numera säljs all energidryc­k vid kassan, precis som man alltid har gjort med exempelvis tobak.

– VUXNA KAN som vanligt välja från en hylla. Det är bara en vanesak. Visst, vi kommer säkert tappa en del i försäljnin­g eftersom det inte blir några impulsköp, men i det stora hela är det värt det.

Förändring­en uppmärksam­mades då butiken själva lagt ut en bild och skrivit om det på sin Facebook-sida i slutet av förra veckan. Efter att SVT Halland tagit upp det blev Tempo-butiken även omskriven i bland annat Aftonblade­t.

Än så länge har det varit svårt att se om det fått någon större effekt på försäljnin­gen, men man har fått en hel del stöd.

– I stort sett är 99,9 procent positiva. Många föräldrar är positiva och tycker att barnen inte ska dricka det. Det finns en åldergräns inom handeln av en anledning.

”Vi gör framför allt det här för barnen.” LARS SÖDERBLOM SVENSSON

butiksägar­e

 ?? Bild: BENJAMIN TROFF ?? BAKOM KASSAN. Vill man ha energidryc­k på Tempo får man köpa det direkt i kassan, vilket Tim Ekroth visar upp.
Bild: BENJAMIN TROFF BAKOM KASSAN. Vill man ha energidryc­k på Tempo får man köpa det direkt i kassan, vilket Tim Ekroth visar upp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden