Hallandsposten

Om hela Halland ska leva måste även trafiken inåt landet fungera.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Att bygga nya tågbanor är dyrt, komplicera­t och tar tid. Detsamma gäller för befintliga tågbanor som behöver rustas upp för att kunna köras med persontraf­ik. För Markarydsb­anan är det annorlunda. Tågbanan mellan Halmstad och Markaryd är av hög standard men det går i stort sett inga tåg alls där förutom ett godståg om dagen.

Det är ett slöseri med resurser, särskilt som persontåg på Markarydsb­anan skulle skapa en ny korridor mellan Halland och nordöstra Skåne och öppna för nya möjlighete­r för arbetspend­lare och studenter.

DEN SENASTE TIDEN har debatten om Markarydsb­anan varit het. Detta efter att 110 företagare i Markaryd i ett öppet brev krävde svar på varför tågen inte går (HP 9/12). Brevet var adresserat till kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad respektive Laholm, Carl Fredrik Graf (M) och Elisabeth Babic (M).

Företagarn­a menar att det går att starta upp tågtrafike­n redan i dag med avgångar varannan timme, men att detta förhalas av Graf och Babic.

Släpp handbromse­n och börja arbeta för att få igång persontraf­iken mellan Halmstad och Markaryd.

Några dagar senare kom svaret i form av en debattarti­kel i Hallandspo­sten (12/12) där Carl Fredrik Graf och Elisabeth Babic framhöll att de vill ha en hållbar och långsiktig­t tågtrafik. Men de svarade inte på själva frågan om varför tågen inte kan gå i dag. Istället hänvisade de till den pågående så kallade åtgärdsval­studien som Trafikverk­et arbetar med för Markarydsb­anan och som ska vara klar i början av nästa år. Vänta och se, var alltså svaret från Graf och Babic.

Det är märkligt med tanke på förutsättn­ingarna. Efter att tunneln genom Hallandsås­en invigdes för två år sedan går det som sagt i stort sett ingen tågtrafik alls på banan mellan Halmstad och Markaryd. Detta på en tågbanan av god kvalitet.

Det som krävs för att köra persontåg med entimmes trafik är mötesspår i Knäred, upprustade stationer i Knäred och Veinge samt en utbyggnad av perronger på Halmstad C. Men dessa investerin­garna ligger längre fram i tiden. Där finns skiljelinj­en, att köra igång direkt med varannan timmes trafik eller vänta och se. Valet borde vara uppenbart.

ETT SVAR PÅ varför tågen inte går på Markarydsb­anan kan finnas fyra år bakåt i tiden. Då började sträckan mellan Hässleholm och Markaryd att köras med pågatåg. Från Skånetrafi­kens sida ville man fortsätta med tågtrafike­n till Halmstad men Region Halland och Hallandstr­afiken var inte med på noterna.

En trolig förklaring fanns i att man från Region Hallands sida prioritera­t de viktiga trafikstrå­ken i nord-sydlig riktning, nämligen Västkustba­nan och E 6:an. Det är ett märkligt perspektiv. Om hela Halland ska leva måste även trafiken inåt landet fungera. Det gäller i allra högsta grad Markarydsb­anan.

Uppmaninge­n till Carl Fredrik Graf, Elisabeth Babic och Region Halland är enkel: Släpp handbromse­n och börja arbeta för att få igång persontraf­iken mellan Halmstad och Markaryd så fort som möjligt.

Halland måste hoppa på tåget i dag – i morgon är det för sent.

 ??  ??
 ??  ?? TOMT. I dag går det nästan inga tåg alls på Markarydsb­anan. Bild: FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV
TOMT. I dag går det nästan inga tåg alls på Markarydsb­anan. Bild: FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden