Hallandsposten

Här är familjen bakom julbadet

Prick klockan 11 på julafton väntas ett par hundra personer kasta sig i havet i Haverdal. Den smått galna traditione­n är nu inne på sitt trettonde år och bara växer. Få vet att det hela började som ett syskongnab­b i familjen Lundgren.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

– När vi var små så var det en ständig rivalitet kring vem som vågade bada tidigast på året. 2004 drämde jag och Axel till med att bada på skottdagen den 29 februari och retade sedan lillebror Nils för att han inte varit med, berättar Lotten Lundgren.

Nils, som då var sju år, kontrade med att han tänkte bada på julafton och pappa Svante lovade att följa med. Och på den vägen är det.

– Första året var vi fem som badade och nästa kanske 25. Sedan har det bara vuxit. De första åren satte vi upp lappar om julbadet, men nu är det självgåend­e, berättar Svante Lundgren.

Förra julaftonen uppskattad­es antalet badande till runt 200 personer, medan minst lika många tittade på.

–Det känns lite sjukt att man bara känner igen en tiondel av de som kommer, men det är nog rätt mycket folk från Halmstad, säger Nils och berättar att det finns filmer från badet på Youtube med texter som ”What Swedes do on Christmas Eve”.

– Men det är bara roligt att det blivit så stort. Ju fler desto roligare, säger mamma Anna, som blivit så biten att hon numera vinterbada­r flera dagar i veckan.

Men vad är det som lockar så många att slänga sig i iskallt vatten på julafton?

– Det är en väldigt bra fråga, säger Nils och berättar om julen 2010 när han och pappa Svante först fick hacka upp en kanal i isen för att det skulle gå att springa ut och bada.

– Då flöt det runt vassa isflak och bara de riktigt tuffa vågade sig i, minns han.

– För mig är det känslan efteråt som är grejen. Själva doppet kan vara fruktansvä­rt kallt, men efteråt infinner sig ett lugn och det blir liksom en värmerusch i kroppen, säger Axel. Han och familjens vän, Anders Hübel, har inte missat ett enda julbad.

–Det har också blivit en social grej. Många har med sig någon värmande dryck till stranden och man får säga god jul till grannar och bekanta, säger Anna.

Vad är då tipset till den som funderar på att helga dopparedag­en med ett dopp?

– Med tanke på hur långgrunt det är här i Haverdal så gäller det att bara springa så fort man kan, säger Nils.

– Men har man inte doppat håret så gills det inte, säger Lotten bestämt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? GÄNGET BAKOM. Det var barnen i familjen Lundgren som började bada på julafton och därmed startade den smågalna traditione­n i Haverdal. Från vänster syns Lotten Lundgren, pappa Svante, Nils, mamma Anna och Axel. Brodern Emil, saknas på bilden.
Bild: JARI VÄLITALO GÄNGET BAKOM. Det var barnen i familjen Lundgren som började bada på julafton och därmed startade den smågalna traditione­n i Haverdal. Från vänster syns Lotten Lundgren, pappa Svante, Nils, mamma Anna och Axel. Brodern Emil, saknas på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden