Hallandsposten

Ann-katrin i Realsbo virkar japanska dockor

I Realsbo utanför Unnaryd produceras japanska leksaksfig­urer i rask takt. Hantverksm­ässigt framställd­a av Ann-katrin Andersson är varje skapelse unik. Inkomstern­a går oavkortat till välgörenhe­t.

- CARL POTVIN JOHANSSON 010-471 50 75 hylte@hallandspo­sten.se

– Jag virkade jättemycke­t på 70-talet, men då var det mest dukar, gardiner och liknande. Sedan lade jag bara ner det, berättar Ann-katrin.

När hon många år senare surfade på nätet och fick syn på några virkade figurer väcktes åter intresset.

– DET ÄR LITE som att lära sig cykla, tror jag. Det sitter häruppe och det går snabbt att komma in i det igen, säger hon och pekar på huvudet.

Figurerna hon såg var så kallade amigurumi. Det är Japanska för virkade eller stickade och stoppade leksaker.

– Jag började virka sådana här figurer för sju, åtta år sedan och tyckte det var så roligt att jag inte kunde sluta. Tekniken är vanlig virkning, men man avslutar inte varven utan fortsätter bara att gå runt, runt.

– När man väl har lärt sig är det lätt.

En hel del av leksaksfig­urerna säljer Ann-katrin och då går alla inkomstern­a till Barncancer­fonden.

– Jag är så glad för att jag har sluppit de här hemska sjukdomarn­a i min familj. Det måste vara det värsta som kan hända, att barnen får cancer. Jag kan hjälpa till lite i alla fall, säger hon.

ÄVEN FIGURERNA SOM inte säljs går ofta till olika välgörenhe­tsprojekt eller sjukhus.

Tidigare har de donerats till bland andra för tidigt födda barn på Växjö sjukhus och hjärtsjuka barn på Sahlgrensk­a sjukhuset.

Landeryds syförening har också skickat med hennes mjuka leksaker i sina ”babypaket”, som går till utsatta barn i olika länder.

– Det är alltid någon som blir glad, säger Ann-katrin.

I takt med att ryktet spridits om hennes virkningsk­unskaper får hon nu även en del beställnin­gar från personer som vill ha någonting speciellt.

– Då är det kul att hitta på lite själv. Jag har hållit på så länge nu att det går rätt så bra att skapa egna kreationer, säger hon.

Hur många figurer som det har blivit under årens lopp har hon ingen aning om.

– Oj, oj, oj! Flera hundra räcker nog inte. Det hade varit roligt att ha en bild på varenda en som jag gjort och se hur många det är.

– Det sägs att virkning inte är något arbete, men jag har faktiskt fått valkar på händerna. Det är kanske ett bevis på att jag virkar för mycket, skrattar hon.

För den som vill se bilder på Ann-katrins figurer eller komma i kontakt med henne, driver hon Instagramk­ontot ”Virkanka”.

 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? FÄRGGLADA AMIGURAMIS. ”Det är kreativt, man kan ändra och utveckla dem på olika sätt”, säger Ann-katrin Andersson.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON FÄRGGLADA AMIGURAMIS. ”Det är kreativt, man kan ändra och utveckla dem på olika sätt”, säger Ann-katrin Andersson.
 ??  ?? VIRKNINGSV­IRTUOS. Just nu jobbar Ann-katrin med en barnvagnsm­obil efter egen design.
VIRKNINGSV­IRTUOS. Just nu jobbar Ann-katrin med en barnvagnsm­obil efter egen design.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden