Hallandsposten

Bordet är dukat för julens gäster

På Frälsnings­armén i Halmstad är allt i sin ordning. I morgon väntas 120 gäster till jullunchen och tv-stunden med Kalle Anka och hans vänner.

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Långborden i serverings­lokalen är dukade och på köksön har gjorts plats för den julmat som kommer att stå där och bidra till julkänslan med sina dofter.

– Jag ser verkligen fram emot julaftonen. Den blir inte så märkvärdig, det är bara så fantastisk­t att få ses i jul, säger Johanna Samuelsson som är kårledare tillsamman­s med maken Emil.

Gästerna är män och kvinnor som av olika anledninga­r inte har möjlighet att fira en egen jul.

– De kanske inte har råd, de kan vara ensamma eller har nyligen flyttat till Halmstad. Vid gör en jul för dem, vår uppgift är att verka för de utslagna, säger Johanna Samuelsson.

Maten är en gåva från Maxi ICA Högskolan och på faten finns de traditione­lla rätterna som hör till högtiden.

– Men grönkålen har en av våra medlemmar gjort själv, tillägger Johanna Samuelsson.

JULAFTONEN BÖRJAR, för dem som vill, med en andaktsstu­nd i kyrksalen. Därefter är det jullunch, lekar och dans kring granen för barnen i serverings­lokalen.

– Kanske kommer tomten också. Och så blir det förstås efterrätt och kaffe.

Efteråt går alla tillbaka till kyrksalen igen, men inte för en andaktsstu­nd den här gången utan för att se Kalle Anka på storbildss­kärm.

– Vi hoppas att julbordet är början till upprättels­e för de utslagna och att denna lilla skillnad sprider sig som ringar på vattnet i Halmstad. Vi ser dagligen folk som lider, men vi tror att många Halmstadbo­r inte ser samma sak. Vår dröm är att alla ska känna värdighet. Känslan av värdighet är början till upprättels­e, säger Johanna Samuelsson.

FRÄLSNINGS­ARMÉN MED 150 medlemmar och 50 volontärer har återupptag­it julfirande­t efter att detta har legat nere ett par år.

– Vi hade brist på pengar och volontärer. Men nu blev det möjligt igen och det är vi så glada för.

Julfirande­t är ett samarbete som Frälsnings­armén har inlett med matvaruhus­et. Samarbetet består i att varuhuset förutom julmat skänker matsvinn och erbjuder kunder att sponsra presentkor­t.

–Presentkor­tet delar vi ut till barnfamilj­er som inte har råd att köpa presenter till sina barn. Då kan de köpa leksaker och annat till sina barn på varuhuset.

JUST JULHELGEN ÄR för många människor en högtid som känns extra plågsam.

– Det tuffa livet de lever blir så påtagligt. Många önskar att deras situation hade varit en annan. De önskar sig pengar som de inte har och ett umgänge som fattas dem, säger Johanna Samuelsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? RASANDE FART. Det går undan när Alice Heimer Olisehzuah dukar borden med knivar och gafflar för 120 gäster.
Bild: JARI VÄLITALO RASANDE FART. Det går undan när Alice Heimer Olisehzuah dukar borden med knivar och gafflar för 120 gäster.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? LÄNGTAR. Johanna Samuelsson med sonen Malte ser fram emot att fira jul ihop med många människor.
Bild: JARI VÄLITALO LÄNGTAR. Johanna Samuelsson med sonen Malte ser fram emot att fira jul ihop med många människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden