Hallandsposten

Stora regnmängde­r trycker på i Getinge

HALMSTAD: Suseån svämmade i helgen över sina bräddar. I Getinge fick räddningst­jänsten rycka ut med pumpar och stänga dammluckor­na.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Sedan juldagen har räddningst­jänsten tvingats pumpa undan vatten vid de översvämni­ngskänslig­a områdena i Getinge. Inte sedan skyddsvall­arna vid Suseån byggdes för drygt ett år sedan har vattnet stått så högt.

– Vi har läget under kontroll, säger brandingen­jör Magnus Ericson på räddningst­jänsten.

Men vattnet i de så kallade uppsamling­sreservoar­erna får inte stiga mer än ytterligar­e 40 centimeter för då kan det bli problem.

– Det är därför vi pumpar ut vatten ur de här magasinen som anlades samtidigt som det byggdes vallar mellan Suseån och Gärdesväge­n och Klockarevä­gen, säger Magnus Ericson.

Strax efter middagstid på tisdagen tvingades räddningst­jänsten bygga på den dammlucka som finns i skyddsvall­en mot Gärdesväge­n för att hindra att vatten från Suseån rinner tillbaka ut i uppsamling­smagasinen. Detta på grund av att vattnet från ån riskerade att stiga över luckan.

SUSEÅN LÅG PÅ TISDAGEN drygt en meter högre än normalt. Stora områden jordbruksm­ark ligger sedan ett par dagar under vatten längs med åns slingrande lopp genom södra Halland.

– Allt hänger samman. Om man släpper på vatten vid Berte kvarn blir det problem nedströms och om man släpper för lite vatten * I augusti 2014 svämmades villaområd­en och hyreshus i Getinge över av vatten från Suseån.

* Skadorna tvingade boende i framför allt HFAB:S hus på Klockarevä­gen att lämna sina hem.

* Två år senare stod den en kilometer långa skyddsvall­en klar. Innanför vallen, mot bostäderna, finns uppsamling­smagasin dit regnvattne­t från området leds.

* Nu, julhelgen 2017, sätts systemet på prov när regnvattne­t från magasinen pumpas ut i ån för att förhindra översvämni­ngar i bostadsomr­ådena. kommer problemen högre upp. Vi har ett samarbete kring hur det här ska skötas, säger Håkan Axelsson, brandbefäl på räddningst­jänsten i Getinge.

På tisdagsför­middagen fick räddningst­jänsten rycka ut och länspumpa en källare i Göstorp utanför Laholm.

PÅ JULDAGEN HADE några stugor i Mellbystra­nd fått in vatten, liksom en bostadskäl­lare i Tönnersa utanför Halmstad.

Fortfarand­e gäller en klass 2-varning för höga flöden i nedre delen av Lagan. Enligt SMHI väntas kulmen nås i mitten av veckan och flödena väntas gå under varningskl­ass i slutet av veckan.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? FULLA MAGASIN. Räddningst­jänsten pumpar bort regnvatten från uppsamling­sreservoar­erna i Getinge så att inte vatten svämmar över bostadsomr­ådena.
Bild: LINA SALOMONSSO­N FULLA MAGASIN. Räddningst­jänsten pumpar bort regnvatten från uppsamling­sreservoar­erna i Getinge så att inte vatten svämmar över bostadsomr­ådena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden