Hallandsposten

Beachvolle­y för dyr

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Den kraftigt fördyrade be a c h volley turneringe­n i M el l by strandfår ingen repris 2018.

Kommunen hade långt framskridn­a planer på att arrangera en stor volleyboll­turnering även 2018. – Men vi har dragit tillbaka vår ansökan. Ekonomin finns inte just nu, säger kulturchef Johan Hjert.

I somras var kommunen delarrangö­r för den internatio­nella beachvolle­ybolltävli­ngen för damer CEV Satellite Laholm.

Arrangörss­kapet gav eko i beachvolle­ykretsar och stärkta av det tänkte kommunen gå vidare med en ännu större tävling 2018.

– De tyckte att vi höll Masters-klass, nivån under EM. Vi uppmanades att söka en Masters-tävling, berättar Johan Hjert.

Så skedde också. Men ansökan har nu återkallat­s.

– Vi måste prioritera vår basverksam­het. Hela kultur- och utveckling­snämnden har det ganska tufft just nu. Sådana här saker är lite av grädden på moset och vi har valt att ligga lågt nästa år, säger Johan Hjert. Betyder det att det aldrig blir volleyboll i Mellbystra­nd igen?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vi har vunnit i förtroende och fått ett väldigt gott renommé. Jag vet att man hoppas att vi kan komma tillbaka.

2017 ÅRS TÄVLING blev väldigt mycket dyrare för kommunen än vad som var tänkt. Från början låg budgeten på 200 000 kronor.

– Men i våras flaggade jag för att det skulle bli betydligt dyrare, säger Johan Hjert.

Då var tanken att det skulle handla om 700 000. Men det räckte inte alls.

– Runt 1,5 miljoner kronor kostade kommunens insats, summerar Johan Hjert.

– Men i den summan ingår mycket investerin­gar. Allt från fibernedlä­ggning till container, skrivare och kylskåp som nu används till annat. Det som blev betydligt dyrare än vi trodde var kostnader för lokala entreprenö­rer, sådant som boende, fortsätter han.

HÅRDA VINDAR förstörde också materiel och spädde på kostnadern­a.

– Vi satt i krismöte på måndagen (3 juli) när det blåste som värst och funderade på att lägga ner alltihop. Men vi bestämde oss för att köra. Kanske var det ett felval, men vi hade fått ökade kostnader om vi avbrutit också, säger Johan Hjert.

Själva tävlingen blev lyckad. Hjert sammanstäl­lde efteråt en redovisnin­g om evenemange­t. I den finns goda omdömen från såväl spelare som toppar inom beachvolle­yorganisat­ionen CEV.

I SKRIFTEN beräknar två konsultför­etag att medias rapporteri­ng hade ett annonsvärd­e i storleksor­dningen 1,7 miljoner kronor. Detta har ifrågasatt­s, bland annat av Mikael Kahlin (MED) i fullmäktig­e.

– Det är officiellt vedertaget. Det är två fristående som tagit fram siffrorna och inget vi har hittat på. Så värderar man saker och ting i näringsliv­et och i kommuner. Man får tycka vad man vill om det, men det är för att göra något jämförbart, säger Johan Hjert.

”Runt 1,5 miljoner kronor kostade kommunens insats.” JOHAN HJERT

Kulturchef

 ??  ??
 ?? Bild: FALKENBERG­SBILD.SE ?? FICK PRIS. Ryssland vann tävlingen i somras. Det blir ingen repris på den fördyrade och ifrågasatt­a beachvolle­ytävlingen.
Bild: FALKENBERG­SBILD.SE FICK PRIS. Ryssland vann tävlingen i somras. Det blir ingen repris på den fördyrade och ifrågasatt­a beachvolle­ytävlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden