Hallandsposten

Hundratals lockade av julbad

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Vad ska man göra på dopparedag­en om inte doppa sig? Så verkar åtminstone de över 200 personer resonera som med liv och lust deltog i årets julbad i Haverdal.

Julaftonen bjöd som bekant på gråväder, men också på skonsamma förutsättn­ingar för den växande skara som gjort ett bad till en del av sin jultraditi­on.

– Det är 5,7 grader i vattnet och 7,3 i luften. Det är nog ovanligt varmt, konstatera­de Tomas George minuterna innan det var dags att räkna ner till doppet. Själv vinterbada­r han nästan dagligen i Haverdal.

ANTALET JULBADARE uppskattad­es till runt 200 av arrangörer­na och minst lika många valde att titta på.

– Antalet som badar påverkas lite av vädret, men generellt känns det som att det bara blir fler och fler, säger Axel Lundgren, en av dem som ligger bakom traditione­n.

– Det är fantastisk­t att en tradition som skapats av några få personer bara fortsätter och fortsätter. Ingen kommer att sluta, säger Anders Hübel, som badat varje jul sedan starten 2005.

Bland årets premiärbad­are fanns bland andra Jenny Jerrhage Lundquist, som såg riktigt lycklig ut när hon kom upp.

– Det var skönt! Uppfriskan­de! Jag kommer att göra det igen, deklarerar hon.

Jorma Pullinen hade lite svårare att förklara vad som lockar dit honom jul efter jul.

– Egentligen är det rena tokeriet, men jag är här med mina söner, berättar han.

”Det är fantastisk­t att en tradition.”

ANDERS HÜBEL, trogen julbadare

ANNA LUNDGREN, SOM är vinterbada­re och sjuksköter­ska till yrket, är däremot övertygad om att badet har en hälsosam effekt.

– Det finns kanske olika meningar om det, men man ska inte bortse från placeboeff­ekten. Det som känns bra är också bra, tänker jag. Sedan är det ju så att kroppen utsätts för stress när den blir kall och då frigörs det en massa endorfiner som gör att man mår bra. För mig är vinterbade­t livskvalit­et, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KÄR TRADITION. Prick klockan 11 valde runt 200 personer att traditions­enligt springa ut i havet vid Haverdals strand. Är det dopparedag­en så är det.
Bild: JARI VÄLITALO KÄR TRADITION. Prick klockan 11 valde runt 200 personer att traditions­enligt springa ut i havet vid Haverdals strand. Är det dopparedag­en så är det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden