Hallandsposten

Väntat onyktert i trafiken vid test

- JONNA NILSSON

1 000 kontroller utfördes i Halland under nationella trafiksäke­rhetsvecka­n.

313 av dem utfördes i polisområd­e Halmstad/laholm. Resultatet lokalt blev två misstänkta alkoholoch tre drograttfy­llerister. Dessutom en rapport om olovlig körning, och fem ”övriga ordningsbo­ter”.

– Det kan handla om att man inte använt bälte, till exempel, säger kommissari­e Thomas Blomdahl, som i övrigt inte är nämnvärt förvånad över kontroller­nas resultat. De var vad man väntat sig, ungefär.

Ansvarig för det operativa arbetet i polisområd­e Halmstad är Krister Adolfsson. Även om förra veckans resultat inte förvånade, ser han såhär i slutet på året hur vissa trender fortsätter att öka. Tydligare blir det om man också jämför med tidigare års siffror, som visar att alkoholrat­tfyllerist­erna blir färre, men drograttfy­lleristern­a fler.

Hittills i år har polisen omhänderta­git 113 alkoholrat­tfyllerist­er i lokalpolis­området Halmstad/ Laholm. Ytterligar­e 239 har varit narkotikap­åverkade. Ökningen av drograttfy­lleri ser kommissari­e Adolfsson tre möjliga förklaring­ar till. Ökad kunskap hos polisen och en allt mer liberal samhällsde­batt å ena sidan:

– En annan aspekt vi inte kan ducka för är att narkotikaa­nvändandet överlag utan tvekan ökat, likaså tillgången till narkotika.

Att minskninge­n av alkoholrat­tfylleri skulle vara lika stort som siffrorna visar är inte hela sanningen, enligt Adolfsson. I stället kan det handla om att polisen helt enkelt inte har resurser till att utföra kontroller i samma utsträckni­ng som man gjort tidigare år. I stället har man arbetat mer strategisk­t.

– I stället för större insatser där vi stannar 700 fordon på en gång har vi fler små, till exempel i morgontraf­iken eller vid infartsled­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden