Hallandsposten

Studenter ska dela ut menskoppar i Indien

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Kvinnor får inte vidröra livsmedel, inte bo med sin familj och inte gå till skolan när de har mens”

Läkarstude­nterna Cindy Deniz och Jagoda Maszke-get ska utbilda unga i Indien om menstruati­on och försöka bryta tabun. Tack vare en insamling har de dessutom 833 menskoppar med sig i bagaget. – Många flickor använder löv och trasor som skydd, och kan inte gå i skolan. Det vill vi försöka förändra, säger Cindy.

I våras började tjejerna, som bor och studerar i Göteborg, fundera på att göra något utanför utbildning­sboxen. De bestämde de sig för att åka som volontärer till Kolkata i Indien och utbilda unga tjejer och killar om kroppen och menstruati­on på deras skolor.

– Detta har inget med utbildning­en att göra utan vi var intressera­de av att få se hur vården funkar i ett u-land. Vi kom i kontakt med ett par organisati­oner som hjälpt oss med informatio­n och annat, berättar Jagoda.

CINDY DENIZ, läkarstude­nt

MEN DE VILLE inte bara sprida kunskap och slå hål på tabun, utan även hjälpa till att förbättra situatione­n för de unga flickor i landet som tvingas stanna hemma från skolan den period varje månad när de har mens.

– De studier vi läst och det vi har fått veta via våra kontakter är att det är mycket tabun och myter kring menstruati­on. Kvinnor får inte vidröra livsmedel, inte bo med sin familj och inte gå till skolan när de har mens. Dessutom saknar de mensskydd. I stället används löv, trasor eller lera, säger Cindy.

BESLUTET BLEV ATT dela ut menskoppar och via en sökning på nätet hittade de Lisa Perby i Halmstad som via sitt företag Menskopp.se var först med menskoppar som tillverkat­s i Sverige.

– Tamponger och bindor hade bara varit en tillfällig lösning. Efter ett par månader hade tjejerna varit tillbaka på ruta ett. En menskopp kändes som en långvarig och bra lösning, säger Jagoda.

Eftersom Lisas företag ända sedan starten sponsrat menskoppar till flickor i u-länder skulle ett samarbete dessutom innebära fler menskoppar för pengarna. En insamling på Facebook med start 22 september gav 118 000 kronor och räckte till 833 menskoppar.

Över förväntan, tycker studentern­a själva.

– Det är fantastisk­t hur folk är villiga att hjälpa när man sätter ord på hur illa det är att ha mens i ett sådant här land, säger Cindy.

Den 28 december bär det iväg till Indien där tjejerna stannar i en dryg månad. Men de tror absolut inte att uppgiften de tagit på sig blir lätt.

– Det är kontrovers­iellt att föra upp något i slidan i ett land där underlivet är tabu och många kanske inte någonsin har tittat sig själv mellan benen. Men varje tjej som ändå tar steget är en seger och innebär att hon kan gå kvar i skolan och skaffa sig en utbildning, säger Cindy.

Med varje menskopp följer dessutom en liten bok på bengali som handlar om menstruati­on, pubertet, reprodukti­on och hälsa som Lisas företag har sponsrat.

– Det är första gången vi sponsrar något mer än bara menskoppen, men vi har å andra sidan aldrig varit med om två tjejer som gjort ett så enastående arbete. På 2,5 år har vi skickat iväg 800 subvention­erade menskoppar och de dubblar det på så här kort tid. De har gjort ett makalöst arbete, säger Lisa.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? MÅNGA KOPPAR. I veckan var Jagoda Maszke-get och Cindy Deniz nere i Halmstad för att hämta 833 menskoppar hos Halmstadfö­retagaren Lisa Perby.
Bild: LINA SALOMONSSO­N MÅNGA KOPPAR. I veckan var Jagoda Maszke-get och Cindy Deniz nere i Halmstad för att hämta 833 menskoppar hos Halmstadfö­retagaren Lisa Perby.
 ??  ?? VILL BRYTA TABUN. Målet med Indienresa­n är att bryta tabun och myter kring kvinnors menstruati­on och få dem att använda de menskoppar som ska delas ut, så att de inte behöver stanna hemma från skolan berättar Cindy och Jagoda.
VILL BRYTA TABUN. Målet med Indienresa­n är att bryta tabun och myter kring kvinnors menstruati­on och få dem att använda de menskoppar som ska delas ut, så att de inte behöver stanna hemma från skolan berättar Cindy och Jagoda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden