Hallandsposten

Korpen flyger – nu är den årets förening i Laholm

-

Den tidigare utrotnings­hotade Korpen kraxar nu högt i skyn som årets förening i Laholm. – Vi har fått en nytändning, vi kör en massa nya grejor, säger Laholms egen Mister Korpen – Peter Johnsson.

Våren 2012 pekade allt neråt för Korpen i Laholm. Fem fotbollsla­g och noll innebandyl­ag betydde nedläggnin­gshot. Föreningen ville göra ett sista försök och vädjade i lokalpress­en om fler lag.

– Vi ger det här två år. Får vi ingen respons blir det nog inget mer, sade Peter Johnsson till HP då.

Bottennote­ringen var 80 medlemmar. Men Korpen kämpade sig upp ur hålet och redan till hösten 2012 hade trenden vänt.

I dag har föreningen 360 medlemmar som deltar i massor av aktivitete­r. Fotboll och innebandy förstås, men mycket annat också.

Och både i Laholm och Ängelholm – i samma veva som det var kris slog de båda städerna ihop sig och bildade Korpen Engelaholm.

– Det blev väldigt lyckat. Vi började köra med drop in-verksamhet och det fungerade bra. Nu hyr vi halltider i både Laholm och Ängelholm och kör samma koncept där och här, säger Peter Johnsson.

SJÄLV HAR HAN en lång Korpenhist­oria. Som korpspelar­e i unga år, senare som korpdomare när det blev brist på sådana.

– Och sedan fattades det folk i styrelsen, säger han.

På den vägen är det. Nu arbetar han heltid för Korpen. Minst.

– Jag började med en 50-procents anställnin­g. Nu är det över 100 procent. Ju bättre det går, desto mer får man att göra.

För att få upp ångan och hålla korpidrott­en kokande har det varit avgörande att kunna ta nya grepp. Det är också charmen med Korpen, menar Peter Johnsson.

– Vi kan hitta på egna spel och regler. Man måste göra nya grejor hela tiden.

ETT EXEMPEL ÄR gåfotboll, som Korpen vill sätta igång med.

Samma spel som vanlig fotboll – fast man får inte springa. En chans för gamla fotbollspe­lare att spela igen fast benen inte bär som förr. Gåfotboll är stort i England.

– Många gamla storstjärn­or spelar. Vi har redan träningsti­der i Lagaholmsh­allen, det är bara att anmäla ett lag.

Korp-padel har också exploderat. Från noll deltagare till 22 lag pang bom nu under hösten.

Alla idéer behöver förstås inte vara nya. ”Cykla med Korpen” är en gammal goding som dammats av.

– Det är en grej från 1969 som funkar nu också, säger Peter Johnsson och visar den 48 år gamla stencilen som inspirerat till nystarten. ”En förening med stor bred verksamhet som under året aktivt arbetat för att så många som möjligt ska kunna delta.” Laholms kommun

Även tipspromen­aderna är still going strong. Varje söndag vandrar stora skaror runt för att röra på benen och gnugga geniknölar­na. Så har det varit i 40 år nu.

– Det är som det står i motivering­en, vi jobbar brett för alla från 15 år och så långt upp i åldern man orkar, säger Peter Johnsson.

En sportfråga är förstås på sin plats. Hur känns det?

– Jag blev lite chockad över att få pris. Men det var väldigt trevligt.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? CYKLAR MED KORPEN. Peter Johnsson får symboliser­a Korpens enträgna arbete med att få folket upp ur sofforna. De belönas med priset för årets förening.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N CYKLAR MED KORPEN. Peter Johnsson får symboliser­a Korpens enträgna arbete med att få folket upp ur sofforna. De belönas med priset för årets förening.
 ??  ?? TIPS PÅ MOTION. Korpens tipsrundor lockar varje söndag stora skaror med laholmare.
TIPS PÅ MOTION. Korpens tipsrundor lockar varje söndag stora skaror med laholmare.
 ??  ?? SYMBOL. Ett arbetskoop­erativ i Vallberga tillverkar föreningen­s träkorpar. De har hittills sålts i över 4000 exemplar.
SYMBOL. Ett arbetskoop­erativ i Vallberga tillverkar föreningen­s träkorpar. De har hittills sålts i över 4000 exemplar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden