Hallandsposten

Hemliga försök med askan från Bruket

Hittills hemliga försök med flygaskan från Bruket kan sluta med att den används för tillverkni­ng av isolermate­rial för hus.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Det kan HP avslöja samtidigt som den tänkta tillverkar­en, industriko­ncernen Paroc med huvudkonto­r i Skövde, inte vill berätta något om vad de håller på med.

Skälet att det hela kunnat läcka ut är att Paroc, som är en av Europas ledande tillverkar­e av hus- och teknisk isolering av stenull och cementmate­rial, behövt anmäla sin användning av flygaskan till miljömyndi­gheterna.

Flygaskan kommer från förbrännin­g på Bruket och deponeras i stora volymer på Borabotipp­en utanför Hyltebruks samhälle.

Försök med användning av flygaskan till isolering har redan inletts. Det har gjorts på laboratori­um. Nästa steg är ett test i större skala vid koncernens fabrik i Hässleholm, där man framför allt tillverkar mineralull:

Två ton aska ska blandas in ett material som blir små briketter, som sedan matas in i tillverkni­ngen av isolering. Dessa test har varit planerade till december 2017, alltså denna månad.

ASKAN SKA HELT och hållet ersätta cement som bryts i kalkbrott och tillverkas i Skövde.

Laboratori­eförsöken har visat att askan, med sina egenskaper, mycket väl kan ersätta cementmate­rialet som bindemedel.

Paroc ser, enligt de dokument som HP kommit över, flera fördelar med att kunna ersätta cement med flygaska:

Först och främst är askan en restproduk­t som i annat fall kastas och som nu kan ersätta ”jungfrueli­g kalksten” vilken annars måste brytas ur jorden med stora koldioxidu­tsläpp som följd.

Sedan framhåller företaget att avståndet mellan Hyltebruk och Hässleholm (även till Markaryd där cement- och restproduk­tsbrikette­rna också tillverkas) är hälften så långt som från Skövde där cementen hämtas. Det halverar transportk­ostnaderna.

SIST MEN KANSKE inte minst utgår Paroc från att flygaskan, eftersom den i dag måste läggas på tipp, ”kommer att vara klart billigare än cement”.

–Vi har ett antal egna utveckling­sprojekt på gång inom Stora, som handlar om att hitta en användning för askan, säger Brukets informatio­nsansvarig­e Henrik Axelsson till HP.

MEN HAN VILL inte säga något om han känner till, eller inte känner till, försöken vid Paroc.

Fredrik Mörck, fabriksche­f vid Paroc i Hässleholm, förnekar först, när HP ringer upp honom, att han vet något om försöken med flyg-aska från Hyltebruk. Sen medger han att det görs sådana och hänvisar HP till Emma Hansson som är miljöansva­rig vid Parocs huvudkonto­r i Skövde.

HP har haft ett kort samtal med henne, som avslutades med att Emma Hansson bad att få våra frågor skriftligt via e-post. Dessa, med betoning på hur stora volymer av aska som skulle kunna tänkas ersätta cement i företagets produktion, skickade HP till henne 14 december. HP har därefter inte fått något svar eller hört av något från företaget.

 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? STORA VOLYMER. I dag går dagliga transporte­r med flygaska från Brukets pannor till Borabodepo­nin öster om Hyltebruks samhälle.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON STORA VOLYMER. I dag går dagliga transporte­r med flygaska från Brukets pannor till Borabodepo­nin öster om Hyltebruks samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden