Hallandsposten

Språkstart­sprojekt nådde inte slutmålet

- LENNART HILDINGSSO­N

Projektet Språkstart för invandrarb­arn har inte lyckats fullt ut.

Därför delas merparten av alla ryggsäckar med böcker ut till förskolorn­a.

– Vi började förra vintern och har under året sammanlagt fått tag på femton språkstart­are, personer som ideellt har träffat familjer som är nyanlända i Hylte, berättar Anna Roos (C), ordförande för Hyltenämnd­en (inom Region Halland).

HYLTENÄMND­EN TOG initiative­t till projektet lokalt, parallellt med sin motsvarigh­et i Halmstad.

Målsättnin­gen var annars att få tag på 50 personer. Lika många språkstart­sväskor köptes in då allt drogs igång. Väskorna innehåller tre barnböcker som domineras av bilder, ett memoryspel, instruktio­ner och pedagogisk­a råd för sammanhang­et.

Språkstart­arna lovades också en kort utbildning hos studieförb­und verksamma i Hylte. Det har de fått, men förbunden drar sig nu ur fler sådana eftersom det varit svårt att göra grupper av de få intressera­de som anmält sig.

Anna Roos vill dock inte beteckna projektet som misslyckat.

– Det är ändå tjugo invandrarf­amiljer som fått träffa en språkstart­are. Tjugo, eftersom några av de femton som nappade tagit mer än en familj. Jag tror att det betytt mycket för dem som varit med.

UNDER 2018 STARTAS också ett par andra projekt i Hylte som för språkutvec­kling hos invandrarb­arn. ”Språkstart­en” ger både erfarenhet och skjuts för dessa.

För att de överblivna ryggsäckar­na med böcker inte ska bli liggande har Anna Roos,och regionens strateg Kerstin Delefelt, åkt runt inför julen till förskolor på olika orter i kommunen och lämnat väskorna där. Tanken är att de olika förskoleav­delningarn­a ska låna ut väskorna till familjer, inte bara invandrade, som vill ha stöd och tips om läsning och språkutvec­kling för sina barn.

 ??  ??
 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? VÄSKA KOMMER LASTAD. Rose-marie Extor, på avdelninge­n Skogsdunge­n i Rydöbruk, tar emot väskor för hela förskolans räkning av Anna Roos (C) från Hyltenämnd­en.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N VÄSKA KOMMER LASTAD. Rose-marie Extor, på avdelninge­n Skogsdunge­n i Rydöbruk, tar emot väskor för hela förskolans räkning av Anna Roos (C) från Hyltenämnd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden