Hallandsposten

Är Hnj-banan på väg mot ett fiasko?

-

Brist på planering och vilja gör att resenärern­a på Hnj-banan får lida med inställda tåg. Det skriver tågdebattö­ren Göran Nilsson i en replik. Svar till Dag Hultefors och Gösta Bergenheim, HP 29/11.

DEBATT 27/12. I ett svar på min debattarti­kel försöker Dag Hultefors och Gösta Bergenheim ingjuta lugn för att testet på Halmstad-nässjöbana­n (Hnj-banan) kommer att drivas så att vi får ett positivt resultat. Tyvärr argumenter­ar de i sanningens gränsland.

MAN PÅSTÅR ATT det bland annat blir lättare att resa vidare mot Stockholm. Hur kan det bli lättare att resa med färre förbindels­er? Hallandstr­afikens styrelse tog beslut om att man ville ha minst samma antal direkttåg till Nässjö som tidigare. Detta nonchalera­des helt av HLT, vilket Gösta Bergenheim borde vara pinsamt medveten om, eftersom en del av detta kunde lösts med en enkel omloppsänd­ring.

Upprustnin­gen av stationsom­rådet i Torup är ett projekt som drivits av Hylte kommun långt innan Hnj-projektet startades. I brist på annat

Eftersom dessa brister kvarstår till nästa tidtabell kan man fråga sig varför man inte gjorde rätt från början.

slår man nu sig för bröstet med att detta är en del av projektet. Däremot tiger man om varför man som enda station rustat upp Sannarp, som är den station som nu är nedlagd!

Att köra ett tåg klockan 04.44 på morgonen förklaras bland annat med att tåget är viktigt för Gislaved och Värnamo mot Jönköping. Ja, så är det! Därför har tåget funnits redan tidigare på denna sträcka, men frågan är om det behövs ett tåg vid denna tid för Hallandsst­ationerna – för det är väl resandet inom Halland som skall öka?

Exemplen kan mångfaldig­as.

DET ÄR I alla fall glädjande att man nu inser att man måste förbättra tidtabelle­n till 2019, trots att man ihärdigt berättat vilken bra tidtabell man åstadkommi­t, trots brister i infrastruk­turen. Eftersom dessa brister kvarstår till nästa tidtabell kan man fråga sig varför man inte gjorde rätt från början.

Svaret på det är antagligen att man inte har gjort någon grundlägga­nde analys av resebehov, det finns ingen riktig projektpla­n, och ingen vilja att lösa det verkliga problemet – bristen på fordon – där det finns lösningar. I stället låter man resenärern­a lida med inställda tåg.

Den 12 december var morgontåge­t till Halmstad inställt. Bussen blev cirka två timmar sen till Halmstad, vilket innebar att alla studerande kom för sent fram! Det är så ni gör det enklare att pendla.

Göran Nilsson * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden