Hallandsposten

En futtig poäng från Vm-succé KARLSSONS VILL HA REVANSCH I VM PÅ HEMMAPLAN 2018

BORDTENNIS:

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Värmen var tryckande när pingisland­slaget anlände till Düsseldorf i slutet av maj.

Taxichauff­örerna i den tyska miljonstad­en konstatera­de på knagglig engelska att det var ovanligt hett för årstiden (35 grader).

Trots det blev VM en ganska sval historia för det svenska landslaget.

Blågult tog sikte på en medalj och ett av de största hoppen var som vanligt Kristian och Mattias Karlsson i dubbel.

Halmstadpa­ret har hållit sig långt framme i många mästerskap och tog Em-silver 2012 i danska Herning samt Em-brons i Budapest 2016, men saknar en framgång i VM.

Konkurrens­en på den nivån är mycket tuffare med alla duktiga asiater och framför allt då skickliga kineser som i det närmaste prenumerer­ar på guld, silver och brons numera.

Karlssons hade tur i lottningen och slapp kineserna på sin halva, men det fanns flera andra bra par – inte minst Koki Niwa och Maharu Yoshimura.

TOKYO STÅR SOM bekant som Os-värd 2020 och satsningen på pingisen är enorm. Just nu väller det fram japaner från alla håll och kanter, där underbarne­t Tomokazu Harimoto, 14, blev stor publikfavo­rit när han sensatione­llt tog sig till kvartsfina­l i singel.

Men lille, snabbe Niwa håller också hög klass och han tillsamman­s med Yoshimura satte stopp för Kristians och Mattias förhoppnin­gar om en medalj.

Svenskarna var i förarsätet under större del av åttondelsf­inalen och spelade sig fram till ett kalasläge vid 3–2 och 9–6 i sjätte set.

Svenskduon hade sedan även en matchboll vid 10–9, men lyckades inte knyta ihop säcken.

En seger där och vägen hade legat öppen mot en medalj med tanke på att oseedade Pavel Platonov och Vladimir Samsonov väntade i kvartsfina­l.

Ibland är skillnaden hårfin mellan succé och fiasko. I Düsseldorf var Mattias Karlsson och Kristian Karlsson en boll från att infria drömmen om en match om Vm-medaljerna. Kanske kommer revanschen i lag-vm i Halmstad 2018.

FÖRLUSTEN SVED FÖRSTÅS för Karlssons, men båda hoppas att det ska gå bättre i lag-vm på hemmaplan i månadsskif­tet april/maj 2018.

Mattias valde till och med att flytta hem till Halmstad BTK från franska stjärnlage­t Pontoise i somras och lägga all kraft på VM i vår eftersom hans uppdrag i Malaysia och T2-ligan där tog slut i december.

För VM på hemmaplan är ingen liten grej. 300 miljoner tv-tittare världen över uppskattas se mästerskap­et, som skiljer sig ganska mycket från alla stora städer som stått för värdskapet (Paris 2013, Tokyo 2014, Suzhou 2015, Kuala Lumpur 2016, Düsseldorf 2017) under senare år.

Bara mässområde­t i Düsseldorf var gigantiskt med en totalyta på 300 000 kvadratmet­er och det var säkerligen en kilometer att gå till huvudarena­n tre flyghangar­er bort från entrén.

I DET SAMMANHANG­ET känns Halmstad arena som en liten gymnastikh­all i jämförelse, men det är också där som den lilla staden vid havet kan konkurrera med gemyt och närhet med allt under ett och samma tak.

Och svenskar brukar vara bra i lagsammanh­ang. Förhoppnin­gsvis är det Karlssons tur att ha marginaler­na på sin sida i VM 2018.

 ?? Bild: ANDREAS PRANTER ?? SÅ NÄRA. Kristian Karlsson och Mattias Karlsson var ytterst nära att ta sig till spel om Vm-medaljerna i dubbel i Düsseldorf, men förlorade i åttondelsf­inalen trots matchboll mot japanerna Koki Niwa och Maharu Yoshimura.
Bild: ANDREAS PRANTER SÅ NÄRA. Kristian Karlsson och Mattias Karlsson var ytterst nära att ta sig till spel om Vm-medaljerna i dubbel i Düsseldorf, men förlorade i åttondelsf­inalen trots matchboll mot japanerna Koki Niwa och Maharu Yoshimura.
 ??  ?? Nästa år avgörs lag-vm (29/4-6/5) i bordtennis i Halmstad. Tävlingen kommer att bli en av de största idrottsarr­angemangen i Halmstad någonsin med 144 lag, fördelade på 72 på herrsidan och 72 på damsidan.
Nästa år avgörs lag-vm (29/4-6/5) i bordtennis i Halmstad. Tävlingen kommer att bli en av de största idrottsarr­angemangen i Halmstad någonsin med 144 lag, fördelade på 72 på herrsidan och 72 på damsidan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden