Hallandsposten

Sjöstrand i str ”ETT ANTAL TYCKER JAG ÄR DUM I HUVUDET”

FOTBOLL:

-

HÄNDELSERI­KT 2017.

Håkan Sjöstrand är svensk fotbolls språkrör. En roll som i år ställt honom i metoo-kampanjens strålkasta­rljus, som föremål för nazisthat och i efterlängt­at Vm-sken. – Det finns ett antal som ringer och tycker att jag är uppriktigt dum i huvudet, säger han.

2017 har varit ett händelseri­kt år för svensk fotboll och förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand.

51-åringen är den som ofta för Svenska fotbollför­bundets (SVFF) talan i medier vid sidan om ordförande­n Karl-erik Nilsson.

– Det är ju en publik roll med stimuleran­de arbetsuppg­ifter där en viktig del är att vi vågar ta ställning utan att vi kanske har alla svar, säger Håkan Sjöstrand.

När TT pratar med honom är han på väg hem till Västerås efter ett möte med damlandsla­gets förbundska­pten Peter Gerhardsso­n i Uppsala.

– Jag är i stort aldrig ledig. Mitt jobb handlar mycket om möten med människor. Det handlar om allt ifrån att hantera rent sportsliga uppgifter till att driva värderings­frågor och nu den senaste tiden har det varit mycket kring den nya spellagsti­ftningen, säger Sjöstrand, som varit SVFF:S generalsek­reterare i drygt tre år.

PÅ FÖRBUNDSKA­NSLIET I Solna utanför Stockholm har 2017 handlat om allt från matchfixni­ng på elitnivå, uppdagade sexuella trakasseri­er och herrlandsl­agets första Vm-kvalavance­mang på tolv år.

– Sett till hela året är en av de starkaste händelsern­a det som hände i samband med IFK Göteborg–aik i maj (inställd på grund av matchfixni­ngsförsök). Jag hade ett oroligt starkt möte med AIK:S ledning på Karlberg på kvällen. Det handlade självklart om situatione­n som sådan men samtidigt om så mycket större frågor än den enskilda matchen då idrottens och fotbollens grundvalar var hotade. Vi kände alla att det var otroligt viktigt med ett kraftfullt agerande, att vi måste agera och göra allt och ännu mer för att få bort skiten från fotbollen, säger Håkan Sjöstrand.

Generalsek­reteraren har i år personlige­n fått motta flera hotfulla telefonsam­tal och mejl. Dels när Svenska fotbollför­bundet deltog i Pridefesti­valen i Stockholm

 ??  ?? Svenska Fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand har haft ett intensivt år på sin
Svenska Fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand har haft ett intensivt år på sin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden