Hallandsposten

Ålkastarlj­uset

- DAVID HJORTER/TT

i augusti och dels i samband med Nordiska motståndsr­örelsens marsch innan superettan­mötet Gais–bp i september.

– Det finns ett antal som ringer och tycker att jag är uppriktigt dum i huvudet när jag deltar i Pride eller tar ställning mot en nazistdemo­nstration i Göteborg, säger Sjöstrand.

UNDER 2018 HOPPAS han uppleva ett herrlandsl­ag som når långt i fotbolls-vm i Ryssland och ett damlandsla­g som kvalar in till VM i Frankrike 2019. Men han önskar framförall­t saker från en jämställdo­ch jämlikhets­horisont.

– De samtalen och mejlen jag får ger mig faktiskt enbart mer energi och visar att vi behöver jobba ännu mer med det här och ta tydlig ställning för alla människors lika värde. Vi får aldrig vika ner oss.

I samband med höstens metookampa­nj så trädde den tidigare förbundsan­ställda Gunilla Axén fram och berättade att hon fått penisbilde­r skickade till sig från manliga tidigare landslagss­pelare * Född: 1 oktober 1966 i Kristianst­ad. Alltså 51 år gammal.

* Bor: Västerås.

* Familj: Fru och två döttrar.

* Gör: Svenska fotbollför­bundets generalsek­reterare sedan november 2014.

* Tidigare karriär som spelare: Skiljebo SK, Malmö FF och Gefle IF.

* Källor: Svenska fotbollför­bundet och Vestmanlan­ds Läns Tidning. åren 2004–2009. En händelse som fått stort utrymme i medier.

SVFF har nyligen avslutat sin utredning i fallet. Det blir inga vidare repressali­er för de tidigare landslagss­pelarna.

– Beträffand­e det som eventuellt var brottsliga händelser så hade ju det varit polisens sak att utreda. Det finns också preskripti­onstider att förhålla sig till. I dialogen med Gunilla har det också varit otroligt viktigt vad hon har velat. Ingen av de personerna som varit aktuella är i dag aktiva inom fotbollen. Det här omfattas mycket av att det här hände väldigt långt tillbaka, säger Håkan Sjöstrand.

Så det kommer inte bli någon ytterligar­e konkret åtgärd?

– Nej, och viktigt i sammanhang­et är att även om det som hänt är långt tillbaka i tiden så ursäktar inte det beteenden vi kan konstatera ha skett, det Gunilla blivit utsatt för ska ingen behöva bli utsatt för.

Under hösten blossade även en facklig konflikt upp mellan SVFF och damlandsla­get. Spelarna krävde högre arvode i samband med landslagss­pel och hotade i november att bojkotta den årliga Fotbollsga­lan då de ansåg att förhandlin­garna dragit ut på tiden.

Känner du att du personlige­n kunde skött saker annorlunda?

– För mig är det inte så viktigt att ha rätt utan det viktigaste är att det blir bra, man måste kunna lägga prestigen åt sidan och nu har vi rett ut de saker som behövdes. För mig är alltid framrutan större än backspegel­n i bilen, säger Sjöstrand, och kör vidare mot ett nytt fotbollsår.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? post.
Bild: JOEL MARKLUND post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden