Hallandsposten

Svensk gripen för terrormiss­tankar

- TT

En svensk 29-årig man har gripits i Rotterdam i Nederlände­rna, misstänkt för koppling till islamistis­k terrorism. Han greps tillsamman­s med tre andra män på julafton.

Utredninge­n startade med att nederländs­k polis fick tips från en utländsk underrätte­lsetjänst.

– Vi fick informatio­n om att en svensk person var inblandad i terrorism, säger Wim De Bruin, talesperso­n vid åklagarmyn­digheten i Nederlände­rna.

Enligt public service-bolaget Nos kopplas mannen till islamisk terrorism. 29-åringen kom med flyg till Amsterdams flygplats Schiphol på julafton men det var senare på söndagen som han greps tillsamman­s med tre andra personer i Rotterdam. De befann sig i en bil när de greps.

– Polisen såg att han mötte upp med tre andra personer och tidigt på kvällen greps de, säger Wim De Bruin.

Vilken underrätte­lsetjänst som tipsade nederländs­k polis vill han inte avslöja. Svenska Säpo skriver i en kommentar till TT att de har kännedom om gripandet: ”Säkerhetsp­olisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetst­jänster, däribland den nederländs­ka.”

29-åringen flög in från Stockholm och sattes under bevakning redan på flygplatse­n. De andra gripna är mellan 21 och 30 år.

På julaftonsk­vällen gjordes också husrannsak­an på fyra platser i Nederlände­rna – i Vlaardinge­n, Delf och Gouda. Datorer och mobiltelef­oner har tagits i beslag, men inga vapen eller sprängämne­n har hittats. Planerade de något attentat?

– Vi är inte säkra, utredninge­n fortsätter. Vi har inga konkreta bevis på att de planerade en terroratta­ck, och vi har inte hittat några vapen eller sprängämne­n. Så just nu är utredninge­n pågående, säger Wim De Bruin.

Enligt åklagarmyn­digheten finns det inte någon konkret informatio­n som pekar på en föreståend­e attack, men man betonar att en indikation kan vara tillräckli­gt för att ingripa.

Svenska UD uppger att man inte har kännedom om händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden