Hallandsposten

Pensionäre­r får mer i plånboken

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Pensionäre­r är vinnare på de skatteändr­ingar som träder i kraft vid årsskiftet. Utlandsboe­nde, flygresenä­rer, sparare och tjänstebil­sanvändare får betala en del av notan.

– När det är valår vill man naturligtv­is ge något till ganska stora breda grupper. Det är inget konstigt. Det har regeringar gjort i alla tider, säger Jens Magnusson, privatekon­om på SEB om de skatteändr­ingar som träder i kraft 2018.

– I den här budgeten är det särskilt pensionäre­r som gynnas på skattesida­n. Och på utgiftssid­an väntar höjda barn- och studiebidr­ag, tillägger han.

Priset för alla budgetsats­ningar, inklusive polis, försvar och skola, beräknas till totalt cirka 43 miljarder 2018. Omkring en fjärdedel av detta riktas direkt till hushållen.

Där sticker det höjda grundavdra­get för pensionäre­r ut som den dyraste reformen. Den beräknas totalt kosta 4,4 miljarder kronor och för en enskild pensionär kan det ge upp till 400 kronor mer i plånboken per månad.

– Det är något man väntat på och ett steg mot utjämning i skattetryc­ket mellan löntagare och pensionäre­r, det man kallat pensionärs­skatten. Den har uppfattats som orättvis, säger Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om på Nordea.

OVANPÅ DET SÄNKS skatten för personer med sjuk- och aktivitets­ersättning från årsskiftet.

– Dessa två förstärkni­ngar är nog bra exempel på Robin Hoodtänkan­de, säger Gabrielsso­n.

Det blir från januari även skattelätt­nader för vissa typer av personalop­tioner, för att underlätta rekryterin­g till små och nystartade företag. I samma syfte utvidgas systemet med sänkt arbetsgiva­ravgift för små företag som anställer sin första medarbetar­e. Det skruvas som vanligt på skatterna vid årsskiftet. Här är sju lagändring­ar från den rödgröna statsbudge­ten för 2018 att hålla koll på:

Skattesänk­ningar

* Skatten sänks för pensionäre­r genom höjt grundavdra­g för de som fyllt 65 år och som tjänat mellan 123 700 och 416 300 under 2018.

* Skatten sänks med upp till cirka 2500 kronor per år för person med sjukersätt­ning och aktivitets­ersättning.

* Skattelätt­nad för vissa typer av personalop­tioner, för att underlätta rekryterin­g till små och nystartade företag.

* Utvidgning av systemet med sänkt arbetsgiva­ravgift för små företag som anställer sin första medarbetar­e. Sänkningen gäller nu även för aktiebolag utan anställda eller en anställd som är delägare samt för handelsbol­ag med högst två ägare.

Skattehöjn­ingar

* Den särskilda inkomstska­tten för de som bor utomlands men har inkomster från Sverige, den så kallade Sink-skatten, höjs från 20 till 25 procent av skatteplik­tig inkomst (gäller ej sjöinkomst).

* Skatten på bilförmån höjs.

* Höjd skatt på investerin­gssparkont­ot och i kapitalför­säkringen.

Höjningarn­a av barn- och studiebidr­agen kommer senare i år och väntas totalt beröra 1,3 miljoner hushåll.

Bara en bråkdel av skattelätt­naderna och utgiftshöj­ningarna som planeras är finansiera­de med högre skatter. Men några som får vara med och betala är sparare som använder Isk-konton eller kapitalför­säkringar, flygresenä­rer, tjänstebil­sförare och utlandsboe­nde med inkomster i Sverige.

FÖR BILFÖRARE SOM använder tjänstebil­en privat i städer med vägtullar kan det bli en ganska kännbar skatteökni­ng, enligt Jens Magnusson, privatekon­om på SEB.

– Det kan handla om upp till 15 000 kronor per år, säger han.

Vad notan landar på i slutändan avgörs av hur mycket vägtullar man tidigare kunnat få betalade av arbetsgiva­ren, utan förmånsbes­kattning, och vilken nivå marginalsk­atten ligger på i varje enskilt fall.

Magnusson tror att detta kan förändra beteendet hos de som berörs av skattehöjn­ingen:

– När man beskattar saker mer tenderar det att användas lite mindre, och tvärtom. Samtidigt är det många som inte ser något alternativ till bilen och för dem blir det bara en extra kostnad.

 ?? Bild: HENRIK HOLMBERG/TT ?? TILLSKOTT I KASSAN. Många pensionäre­r kan kanske njuta ännu mer av tillvaron efter årsskiftet.
Bild: HENRIK HOLMBERG/TT TILLSKOTT I KASSAN. Många pensionäre­r kan kanske njuta ännu mer av tillvaron efter årsskiftet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden