Hallandsposten

Fotbollsst­järna lede

LIBERIA: ANDRA VALOMGÅNGE­N I DET FATTIGA LANDET

-

Liberias röstberätt­igade har gått till valurnorna för att avgöra den mycket jämna kampen mellan de två kvarvarand­e presidentk­andidatern­a. Det står mellan fotbollsik­onen George Weah och sittande vicepresid­enten Joseph Boakai i den andra valomgånge­n.

”Detta blir första gången på över 70 år som en folkvald president tar över efter en annan folkvald.”

Både Weah och Boakai lovar att man ska bryta med fattigdom och korruption, i ett land där de flesta medborgare varken har tillgång till tillförlit­lig el eller rent dricksvatt­en.

GEORGE WEAH VANN första valomgånge­n med 38,4 procent mot Boakais 28,8 procent. Men eftersom ingen fick över 50 procent gick de vidare till en andra omgång. I sju veckor har denna försenats medan valmyndigh­eten utrett klagomål från vicepresid­ent Joseph Boakais parti om oegentligh­eter i första omgången. * 72-årige Joseph Boakai är vicepresid­ent sedan 2005. Han kämpar med att skapa en mer energisk bild av sig själv efter att ha fått det olyckliga smeknamnet ”Sleepy Joe” då han har för ovana att somna vid offentliga evenemang. Boakai kommer från enkla förhålland­en och försörjde sig under studieåren som städare.

* 51-årige George Weah, ”Mister George”, kom från slummen och blev en framgångsr­ik fotbollssp­elare på 1990-talet. Han var i stor utsträckni­ng frånvarand­e i Liberia under inbördeskr­igstiden 19892003 då han spelade för en rad europeiska topplag, inklusive Paris Saint-germain och AC Milan. Han besegrades i presidentv­alet 2005 av Ellen Johnson Sirleaf.

Vinnaren efterträde­r president Ellen Johnson Sirleaf, som lett det västafrika­nska landet i tolv år.

KRITIKER, INKLUSIVE EN stor del av landets unga, säger att hennes administra­tion är fördärvad av korruption och att hon gjort för lite för att lyfta liberianer­na ur fattigdom.

Landet drabbades också hårt av ebolakrise­n, som dödade tusentals mellan 2014 och 2016.

Sjunkande priser på järnmalm sedan 2014 har dämpat exportinko­msterna.

Joseph Boakai har haft det svårare att övertyga väljare att han kommer att förändra något, eftersom han arbetat tillsamman­s med Johnson Sirleaf i tolv år. Weah har däremot

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DAGS FÖR VAL. Folk köar för att rösta i Liberias huvudstad Monrovia.
DAGS FÖR VAL. Folk köar för att rösta i Liberias huvudstad Monrovia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden