Hallandsposten

Fri Fujimori tackar – men ilskan växer

- MATTIAS MÄCHS/TT

Perus auktoritär­e exledare Alberto Fujimori riktar ett varmt tack för sin benådning till president Pedro Pablo Kuczynski. I sitt första uttalande sedan det kontrovers­iella beslutet ber han också om ursäkt.

Fujimori riktar sig till nationen i en video från sjuksängen, publicerad på hans Facebooksi­da tidigt på morgonen lokal tid:

– Jag är medveten om att resultaten av mitt styre å ena sidan blev väl mottagna. Men jag medger å andra sidan att jag också har svikit andra landsmän. Dem ber jag om ursäkt av hela mitt hjärta, säger han.

DET ÄR FÖRSTA gången Fujimori – som suttit av tolv år av sitt 25-åriga fängelsest­raff som ansvarig för massakrer och korruption – ber om förlåtelse för sitt hårdföra styre.

Men huvuddelen av den drygt en och en halv minut långa videohälsn­ingen ägnar han åt att tacka för att han släppts fri. Han beskriver benådninge­n, tillkännag­iven på julafton, som en överraskni­ng som berett honom stor glädje.

– Jag kan inte hålla mig från att uttrycka min djupa tacksamhet för det komplicera­de beslut som presidente­n har fattat, säger han, och lovar att hörsamma Kuczynskis uppmaning till försoning.

Presidente­n har själv försökt framställa beslutet som komplicera­t – ”mitt livs svåraste”, hävdade han i ett tal till nationen på måndagen. Ett av hans löften under kampanjen inför presidentv­alet i fjol var att inte benåda Fujimori. Just genom att mobilisera antifujimo­rister från höger till vänster lyckades han med nöd och näppe besegra exledarens dotter, Keiko Fujimori.

MEN NÄR HAN i veckan ställdes inför risken att avsättas av kongressen på grund av korruption­sanklagels­er valde han alltså att svika vallöftet – av allt att döma i utbyte mot räddande röster från fujimorist­er. * Alberto Fujimori, av japansk härkomst, var dekan på ett universite­t innan han 1990 besteg presidentä­mbetet i Peru – och blev dess mest kontrovers­ielle innehavare.

* Under hans tio år vid makten 1990–2000 växte ekonomin och han blev lovordad i vissa kretsar för sin nyliberali­sm.

* I par med sin hårdföre säkerhetsc­hef Vladimirio Montesinos lyckades han eliminera den extremisti­ska gerillagru­ppen Lysande stigen, vars krig sedan 1980-talet krävt 70000 människors liv.

* Hustrun tog skilsmässa vilket ledde till att hans då 19-åriga dotter Keiko tog rollen som rikets första dam. Hon leder nu opposition­en i parlamente­t mot Kuzcynski.

* Alberto Fujimoris nedgång började när Montesinos avslöjades för korruption år 2000. Fujimori flydde till Japan – och skickade en avgångsans­ökan per fax. Men kongressen röstade för avsked med tio års politiskt yrkesförbu­d.

* När han så småningom vågade sig till Chile, blev han gripen och utlämnad, för att år 2009 dömas till 25 års fängelse för att ha beordrat två massakrer samt för korruption. Han lider nu av bland annat cancer, och yngste sonen har flera gånger försökt få honom fri.

I sitt tal efter beslutet sade han också för första gången något positivt om den auktoritär­e exledaren:

– Jag tror att hans regering även bidrog till landets framåtskri­dande.

BENÅDNINGE­N VÄCKER STOR upprördhet bland dem som drabbades av Fujimoris hårdföra metoder, liksom hos fujimorism­ens politiska motståndar­e. Flera demonstrat­ioner har hållits i huvudstade­n Lima de senaste två dagarna.

Tidningen El Comercio rapportera­r att kravallpol­is natten till tisdagen med tårgas hindrade demonstran­ter från att komma fram till sjukhuset dit Fujimori flyttats i lördags från fängelset.

Samtidigt har en tredje kongressle­damot avgått i protest mot benådninge­n.

 ?? Bild: MARTIN MEJIA ?? PROTESTER. Många blev upprörda när den tidigare presidente­n Alberto Fujimori benådades.
Bild: MARTIN MEJIA PROTESTER. Många blev upprörda när den tidigare presidente­n Alberto Fujimori benådades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden