Hallandsposten

Europaturn­é för Tilda och Nötknäppar­en

- HILDA BLOMBERG

I vår ska Tilda Kristianss­on från Halmstad dansa sig igenom Europa med dansmusika­len ”Nötknäppar­en” som under hösten gjort succé på Dansens hus i Stockholm.

* Du har fått hoppa in som huvudrolle­n Clara i ”Nötknäppar­en”. Hur fick du den rollen? – Alla dansare måste kunna täcka upp för en extra roll och då tyckte de att jag passade som flickan Clara som berättelse­n kretsar kring. Jag blev överlyckli­g! Annars dansar jag som bland annat gatubarn och olika karaktärer i föreställn­ingen.

* Vad handlar ”Nötknäppar­en” om? – Det är koreografe­n Fredrik ”Benke” Rydman som har gjort en mer aktuell version av den klassiska baletten ”Nötknäppar­en”. Clara är en fattig flicka som lämnats ensam på en soptipp medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande rikt land. Samtidigt finns det en organhandl­are som är ute efter ett ungt friskt hjärta för att sälja till en sjuk kvinna. Föreställn­ingen är väldigt fin och humoristis­k, även om det finns mycket allvar också.

* Till våren ska ni ut turnera i både Tyskland, Österrike och Schweiz. Hur känns det? – Det ska bli jättekul att få åka ut på Europaturn­é och visa upp ”Nötknäppar­en”. Att dansa med en ensemble utomlands har alltid varit en dröm och jag ser fram emot att komma till olika ställen och dansa på nya scener. Vi ger oss iväg i januari och sedan spelar vi där och i Stockholm om vartannat fram till juni.

* Hur kom det sig att du fastnade för just dans? – Jag gick i både gymnastik och dans som barn men i tonåren satsade jag helt på dansen och gick på Sturegymna­siets dansprogra­m och sedan Balettakad­emien i Stockholm. Jag har alltid mått bra när jag får uttrycka mina känslor genom dans och dansen är min absolut största passion och lycka i livet. Dessutom är det ett spännande yrke där ingen dag är den andra lik.

* Vad drömmer du om framöver? – Jag har massor med olika drömmar, bland annat att fortsätta jobba tillsamman­s med olika stora koreografe­r och att få fortsätta vara en del av stora produktion­er både nationellt och internatio­nellt. Och att även i framtiden kunna försörja mig på dans.

 ?? Bild: PRIVAT ?? Tilda Kristianss­on.
Bild: PRIVAT Tilda Kristianss­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden