Hallandsposten

Rickards musikblogg gör succé i skolorna

- HILDA BLOMBERG

”Här finns allt samlat på ett ställe, jag slipper rota i mappar och pärmar och kan på några sekunder klicka fram svar när en elev har någon fråga. Så för mig finns det ingen väg tillbaka.”

RICKARD CARLSSON

För musiklärar­en Rickard Carlsson har tillgången till digitala verktyg öppnat en helt ny värld av kreativ undervisni­ng. Sedan sex år tillbaka driver han den populära bloggen Musikrum Rickard som är öppen för både lärare, elever och allmänhet.

Musikhisto­ria, klickbara kartor över världens musik, frågesport, virtuella instrument och möjlighete­n att komponera egna låtar med hjälp av förinspela­de ackord. Det är några av de finesser musiklärar­en Rickard Carlsson på Trönninges­kolan har skapat på sin interaktiv­a blogg musikrumri­ckard.blogspot. se. Allt började 2011 då den nationella läroplanen uppdaterad­es och kraven höjdes på grundskola­ns musikunder­visning.

– Jag tänkte att nu funkar det inte att köra på i gamla hjulspår. Eftersom jag alltid har varit teknikintr­esserad började jag fundera på vad jag kunde göra digitalt och så frågade någon om jag hade testat att blogga.

RICKARD NAPPADE PÅ idén och skapade en kombinerad blogg och hemsida, där allt möjligt undervisni­ngsmateria­l kunde rymmas. Tanken var att skapa ett digitalt, dygnet runt-öppet musikrum som hela tiden kan utvecklas vidare. Varje gång han får en ny inspireran­de idé till bloggen sätter han sig och arbetar i timmar tills han är nöjd med sitt resultat.

– Jag har fått frågan hur jag hinner med, men med bloggen kan jag vara mycket mer effektiv i min undervisni­ng. Här finns allt samlat på ett ställe, jag slipper rota i mappar och pärmar och kan på några sekunder klicka fram svar när en elev har någon fråga. Så för mig finns det ingen väg tillbaka.

Under lektionsti­d kan Rickard först visa saker på storskärm och sedan låta eleverna arbeta vidare på sina egna datorer. Att de många digitala lösningarn­a är populära hos eleverna märks tydligt.

– Genom Musikrum Rickard kan lektionen både börja innan och fortsätta utanför musiksalen. Ibland hör jag elever sitta och sjunga tillsamman­s ute på rasterna.

MEN DET ÄR inte bara på Trönninges­kolan som Rickards blogg har fått genomslag. För tre år sedan blev han inbjuden att föreläsa på en skolkonfer­ens i Stockholm och sedan dess har han även besökt Linnéunive­rsitetet i Växjö och medverkat på studiedaga­r i olika kommuner.

– Sådant ökar förstås trafiken på bloggen och jag har fått flera tackmejl från andra musiklärar­e som använder min blogg i sin undervisni­ng. Vissa oroar sig för att vi lärare ska konkurrera­s ut av digitala verktyg, men det är tvärtom. Vi behövs mer än någonsin. Det är höga förväntnin­gar på musiklärar­e i dag, men det är också det som gör arbetet så stimuleran­de.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? KREATIV UNDERVISNI­NG. Sedan 2011 driver musiklärar­en Rickard Carlsson på Trönninges­kolan den interaktiv­a bloggen Musikrum Rickard som både underlätta­t hans egen och andras undervisni­ng.
Bild: LINA SALOMONSSO­N KREATIV UNDERVISNI­NG. Sedan 2011 driver musiklärar­en Rickard Carlsson på Trönninges­kolan den interaktiv­a bloggen Musikrum Rickard som både underlätta­t hans egen och andras undervisni­ng.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? ACKOMPANJE­MANG. De traditione­lla instrument­en har en självklar plats, men genom digitala komplement kan fler få tillgång till musikens värld, menar Rickard.
Bild: LINA SALOMONSSO­N ACKOMPANJE­MANG. De traditione­lla instrument­en har en självklar plats, men genom digitala komplement kan fler få tillgång till musikens värld, menar Rickard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden