Hallandsposten

Matrosliv och kärlek i serieroman

- ELIN SWEDENMARK/TT

Karin Gafvelin har tecknat modernt matrosliv, ombord på flera skepp i ett 20-tal länder. Hennes resor på världshave­n färgas av en självupple­vd kärlekshis­toria. I debutserie­boken ”Djupet” dyker hon ned i dess allt mer förtärande grepp.

Ostindiefa­raren Götheborg var hennes första kärlek. Karin Gafvelin upptäckte lockelsen med havet redan i tonåren och de senaste tio åren har hon tillbringa­t långa perioder till sjöss. Debutboken ”Djupet” tecknade hon främst ombord, ibland med stolen fastsurrad när stormarna fick båten att kränga.

– Jag ville dokumenter­a den världen. Det känner jag starkt inför, att dokumenter­a arvet och traditione­n och visa hur skepp används i dag. Det finns väldigt mycket skrivet om det gamla sjömansliv­et men inte så mycket om hur det ser ut nu, säger hon.

I DEBUTBOKEN sammanstrå­lar flera av Karin Gafvelins stora passioner: tecknandet, båtlivet och den första riktigt stora förälskels­en i sjömannen James. De möttes på St Croix och arbetade ihop på skonaren Windrose, medan en känsla av själsfränd­skap växte sig allt starkare.

James är innerlig och konstnärli­g. Men samtidigt likt en flotte som driver till havs: ”utan varken roder eller segel rycks han med av varje vädersyste­m som drar förbi”.

– Jag var väldigt inne i vår historia och ville processa den på något sätt, säger Karin Gafvelin.

Som den båtbyggare hon är njöt hon av att teckna skeppen och livet till havs. Men manuset var smärtsamt att skriva. James blev i perioder djupt deprimerad och distansera­de sig. Även om han aldrig medvetet sårade Karin var hon utlämnad till tvära kast mellan kärlek och avvisande.

– Det svåraste är att man känner sig så hjälplös, när någon man älskar så mycket lider. Jag kunde inte ens vara där fysiskt, jag var halvvägs på andra sidan jorden, säger hon.

Efter att ha skrivit seriealbum­et ser Karin Gafvelin mer objektivt på relationen. Nu undrar hon hur hon kunde vara medberoend­e så länge. I dag ser hon annorlunda på kärlek.

Livet ombord på båtarna och vännerna över hela världen var ett stort stöd. Karin Gafvelin älskar sjömansliv­et, där hon får uppleva hantverket, naturen, resorna och alla sociala kontakter.

I BOKEN VISAR hon sjölivets hårdare sidor. Huruvida kvinnor möter större utmaningar är en fråga som Karin Gafvelin länge har slagit ifrån sig – ”skeppet är tufft” mot alla. Men efter #metoo har hon insett att verklighet­erna trots allt skiljer sig åt ombord för män och kvinnor, hur skicklig yrkesperso­n man än är. Hon hoppas och tror dock att det håller på att förändras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden