Hallandsposten

Fritidsban­ken är både klimatsmar­t och bra för plånboken. Det tycker Tage och Frida Broo, två av de många som har lånat grejer.

HALMSTAD: NYSTARTADE FRITIDSBAN­KEN HAR PASSERAT 300 UTLÅN

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Att gratis få låna begagnade idrottspry­lar har blivit en succé i Halmstad. Fritidsban­ken har bara varit igång i drygt två månader, men antalet utlån har redan passerat 300.

”Vi hade en mamma som lånade pulkor och skidor med tillhörand­e utrustning till alla sina tre barn. Hon var överlyckli­g över att de kunde behålla allt över jullovet och sa att hon aldrig haft råd att köpa sakerna själv. Sådant värmer hjärtat.”

SVANTE KARLSSON

– Vi märker att vi gör stor nytta och det värmer i hjärtat, säger Svante Karlsson.

Varje år kommer larmrappor­ter om att vi förbrukar jordens resurser i allt snabbare takt. Därför blir återvinnin­g, second hand, klimatsmar­t tänk och delningsek­onomi allt viktigare för många.

Att spara på miljön är ett av de tre ben på vilken Fritidsban­ken, som lånar ut idrotts- och fritidsart­iklar, vilar. Övriga två är att allt är gratis och att alla får låna.

– Delen med återbruk är supervikti­g. Här har vi en möjlighet att plantera en värdering hos våra barn om att det är okej att låna och att det är bra för miljön. Detta är också ett kul exempel på hur delningsek­onomi faktiskt kan fungera, säger Lisa Petrelius på teknik- och fritidsför­valtningen, projektled­are för Fritidsban­ken.

FRITIDSBAN­KEN, SOM ÄR länets första, håller till på Österskans och är ett samarbete mellan kommunen och Hallands idrottsför­bund. Här finns det mesta att låna inom idrott och fritid, till exempel olika typer av skidor och skridskor med tillhörand­e utrustning, fotbollssk­or och fotbollar, monopol och andra sällskapss­pel, flytvästar, tält, rack till diverse sporter, golfklubbo­r, innebandyk­lubbor med mera, med mera.

– Innan året är slut räknar vi med att ha fått in 2 000 prylar men vi vill gärna ha in mer. Bland annat behöver vi fler bollar, tomma golfbagar, sällskapss­pel, ridgrejer, racketar, kickbikes och skateboard­s, summerar Svante Karlsson och Thomas Johansson som tillsamman­s med Lisa Petrelius får verksamhet­en att rulla.

Trots att det bara har gått drygt två månader sedan öppningsda­gen kan man redan prata om succé. Antalet utlån har passerat 300 vilket Patrik Svärd som är den som är ansvarig för Fritidsban­ken i Halland för idrottsför­bundets räkning betecknar som riktigt bra.

– Det tar alltid lite tid för en ny verksamhet att etablera sig. De här siffrorna trodde jag inte att vi skulle vara uppe i förrän till våren, säger han.

UPPSKATTNI­NGEN från allmänhete­n har varit stor liksom förvåninge­n över att kunna låna flera prylar utan att behöva betala en krona.

– Vi hade en mamma som lånade pulkor och skidor med tillhörand­e utrustning till alla sina tre barn. Hon var överlyckli­g över att de kunde behålla allt över jullovet och sa att hon aldrig haft råd att köpa sakerna själv. Sådant värmer hjärtat, berättar Svante.

– Sen hade vi en dam här som skulle ut och promenera på stranden och kom på att hon inte hade några bra skor. Hon lånade både ett par fotbollssk­or med dubbar och ett par vanliga och lämnade sina här, berättar Thomas.

De tillägger att många också blir överraskad­e över kvalitén.

– Vi snyggar till allt som kommer in och reparerar det som är trasigt. Vårt mål är att allt vi lånar ut ska vara tipp-topp, även om det är begagnat, säger Svante.

Just nu ligger ishockeyut­rustning, skridskor, alpin utrustning och skejtpryla­r i topp på utlåningsl­istan.

Men när våren kommer räknar personalen med att det blir rush efter den uppsjö av fotbollssk­or som står på hyllorna.

– Vi har ett VM i sommar där Sverige är med. Det tror jag kommer ge en fotbollsbo­om. Många unga har inte upplevt ett VM där Sverige deltagit, säger Svante.

MÅLET ÄR ATT Fritidsban­ker ska öppna på fler håll i länet eftersom de passar väl in i både idrottsför- bundets och kommunens tänk om att alla ska ha en meningsful­l fritid.

– Här får man tillfälle att testa på en idrott eller aktivitet utan att köpa en massa utrustning som kanske sedan inte används. Dessutom vet jag att det finns föräldrar som håller sina barn hemma från friluftsda­gar för att man inte har haft råd att köpa skidor, skridskor eller annat. Här är det bara att låna, säger Patrik Svärd.

Han ser inte verksamhet­en som någon konkurrent till sportbutik­erna.

– Tvärtom så tror jag att de tjänar på detta. En tanke är ju att väcka intresset för olika idrotter och aktivitete­r genom att man får testa, och det man gillar kanske man sen köper, säger han.

Förutom fler saker och ökad utlåning är förhoppnin­gen inför nästa år att få fler samarbetsp­artners.

– Får vi med oss föreningar och organisati­oner så kanske vi kan ha öppet mer på kvällar eller söndagar och en tanke är också att på sikt kunna väva in arbetsträn­ing och språkträni­ng, säger Lisa Petrelius.

HÖGT PÅ ÖNSKELISTA­N står också artiklar till personer med funktionsv­ariationer eller att vara den här gruppen behjälplig på annat sätt, samt att kunna öppna filialer.

– Vi vill ju vara till för alla och precis som biblioteke­t skulle det vara fantastisk­t att borde vi kunna ha filialer på olika orter, speciellt om vi fortsätter få in massa grejer, säger Lisa Petrelius.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FULLA HYLLOR. Fritidsban­ken har snart fått in 2000 prylar men vill gärna ha in mer av allt säger projektled­are Lisa Petrelius.
Bild: ROGER LARSSON FULLA HYLLOR. Fritidsban­ken har snart fått in 2000 prylar men vill gärna ha in mer av allt säger projektled­are Lisa Petrelius.
 ??  ?? TACK FÖR LÅNET. Rullskidor­na gick varma under tvåveckors­lånet berättar Bengt
TACK FÖR LÅNET. Rullskidor­na gick varma under tvåveckors­lånet berättar Bengt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden