Hallandsposten

Ligaledare häktad

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Han var huvudman för vapenligan som dömdes 2011. Nu har han häktats för vapenbrott igen.

2011 dömdes laholmaren som ledare för den uppmärksam­made vapenligan i Veinge. Nu sitter han återigen häktad, misstänkt för inblandnin­g i den stora vapenhärva som håller på att nystas upp.

”Jag kan ordna både stulna och ärliga saker. Det vet nog hela södra Sverige”, var ett av de uttalanden som mannen fällde under den stora vapenrätte­gången i Halmstads tingsrätt 2011.

KANSKE BLIR DET en repris i rättssalen för laholmaren, som nu har hunnit fylla 30 år. Två dagar före julafton häktades han, på sannolika skäl misstänkt för två fall av grovt vapenbrott och två fall av häleri rörande vapen.

30-åringen är den åttonde mannen som blivit häktad för inblandnin­g i den stora vapenhärva som rullats upp den här hösten.

Dethelahar­kretsatkri­ngfyravill­ainbrott inriktade på vapen under 2017. Tre av dem begicks i Laholms kommun och ett i Bollebygd.

Centrum för vapenhärva­n verkar ha varit en adress i Veinge. I den nedgångna villan huserar ett företag och tre av de inblandade – däribland 30-åringen – är skrivna där.

POLISEN HAR GJORT flera husrannsak­ningar i Veinge och vid åtminstone två tillfällen hittat stulna vapen. Nu har 30-åringen kunnat knytas till ett grovt vapenbrott där.

Han misstänks också för grovt vapenbrott och hälerier i samband med ett tillslag som polisen gjort på en adress i Trädgårdss­taden, Laholm.

Förundersö­kningen leds av kammaråkla­gare Klas Lundgren. Han har länge varit frustrerad över att analyser över beslagtage­t gods stått på kö hos Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Lundgren har förundersö­kningssekr­etess att tänka på, men säger inte emot när HP undrar om det är nya analyssvar som gjort att 30-åringen kunnat gripas.

– Så kan man tänka, ja. Svaren från NFC kommer nu efter hand. Det är inte så att han kommit in och erkänt något, han nekar till detta. Men vi har övertygat tingsrätte­n att han är på sannolika skäl misstänkt för de här brotten, säger Lundgren. Han var huvudman i den vapenliga som dömdes 2011. Ser ni honom på samma sätt nu?

– Jag vill inte peka ut någon som huvudman, men att han haft en ledande roll vågar vi tro.

PÅ GRUND AV försenade analyser har flera misstänkta suttit häktade i månader. Just nu sitter sex personer frihetsber­övade.

Åklagaren har begärt ytterligar­e tid på sig och hoppas kunna väcka åtal den 5 januari. Klas Lundgren räknar med att det till slut blir en ny stor vapenrätte­gång.

– Eftersom vi menar att allt hänger ihop blir det sannolikt en rättegång som pågår i flera dagar. Om den ska hållas här i Halmstad bestämmer tingsrätte­n. De häktningsf­örhandling­ar som hållits har varit väldigt populära med fullsatt på läktaren.

”Det är inte så att han kommit in och erkänt något, han nekar till detta.”

KLAS LUNDGREN, åklagare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden