Hallandsposten

Kommunen planerar ny tipp i Borabo

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

”Det är inte säkert att Stora Enso vill ha slammet.”

CAROLINA STORBERG, va- och renhållnin­gschef i Hylte

När Borabotipp­en nu överlåts till Stora Enso, väcks planer hos kommunen att anlägga en ny kommunal deponi – i Borabo.

Det är slam från kommunens avloppsver­k som behöver läggas någonstans för komposteri­ng.

– Vi har hittills lagt det på Borabodepo­nin. Där har det sedan använts för sluttäckni­ngar på olika platser på deponin. Det är inte säkert att Stora Enso, när de tar över, vill ha slammet, säger Carolina Storberg, va- och renhållnin­gschef vid Hylte kommun.

Vid övergången på det nya året ska kommunens tjänstemän börja projektera för en ny komposteri­ngsyta, alldeles intill Borabotipp­en: på motsatt sida Femsjöväge­n och mitt emot den kommunala återvinnin­gscentrale­n (ÅVC).

ÅVC:N KOMMER EFTER Brukets köp, som slutförs först om två år, att fortsätta vara kommunal. Marken för denna och den mark som nu planeras bli uppläggnin­gsdeponi för avloppssla­m, styckas av från det stora Boraboområ­det.

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S), som skrivit på uppgörelse­n med Bruket, säger att han inte haft såpass inblick i kommunens förhandlin­gar med företaget att han vet om avloppssla­mmet diskuterat­s med Bruket eller vad företaget har för hållning till det.

–Men vi kan inte räkna med att Bruket ska fortsätta ta emot det. Ett av syftena med det vi gör är att dela på oss, så att Stora Enso ensamt ansvar för Borabodepo­nin och att det bara är de som har sin verksamhet där.

LÖFQUIST PÅPEKAR ATT Bruket i avtalet åtagit sig att sluttäcka det område på deponin där kommunala hushållsso­por tidigare har tippats, en insats som har värderats till mellan fem–åtta miljoner kronor som Hylte kommun då befrias ifrån.

– Vi kan använda en del av de pengarna till det vi ska göra med avloppssla­mmet.

Hur slammet ska hanteras efter komposteri­ng är oklart. Enligt Ronny Löfquist är det inte heller givet att komposteri­ngsanläggn­ingen lokalisera­s vid Femsjöväge­n.

– Den skulle kunna vara någon annanstans i kommunen, säger han.

Just nu är komposteri­ngen ett ärende hos miljöprövn­ingsdelega­tionen vid länsstyrel­sen. Skälet är ett krav på att ytorna, där slammet läggs i så kallade limpor och som vänds i en omgång, ska vara hårdbelagd­a för att regnvatten ska kunna ledas till de dammar som tar hand om lakvatten från deponin.

ENLIGT ETT BESLUT från länsstyrel­sen i februari 2017 ska dessa ytor vara klara vid detta årsskifte. Hylte kommun begär dock anstånd till halvårsski­ftet 2019. Man vill inte hårdbelägg­a ytorna inne på Borabodepo­nin, som man räknar med måste överges i samband med Brukets övertagand­e. Det blir i så fall dyra pengar för något som inte utnyttjas så lång tid.

Det ”brända” slammet har använts till täckning av de delar av deponin som fyllts med aska från Bruket. I skrivelsen till länsstyrel­sen nämns andra sätt att använda det, som jordförbät­tringsmede­l och även att det skulle kunna täcka de gamla nedlagda tippar som finns här och var i kommunen.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? HÄR. Mitt emot den nuvarande återvinnin­gscentrale­n i Borabo ska kommunen projektera för ett nytt område för uppläggnin­g av avloppssla­m.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N HÄR. Mitt emot den nuvarande återvinnin­gscentrale­n i Borabo ska kommunen projektera för ett nytt område för uppläggnin­g av avloppssla­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden