Hallandsposten

Förskolan prisas för miljöarbet­e

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

I somras samlade barnen på Nyckelpiga­ns förskola vatten till lek i en regntunna. De har också byggt batterihol­kar och ordnat en bokbytarda­g. Nu får förskolan kommunens miljöpris för 2017.

För fyra år sedan flyttade Nyckelpiga­ns förskola, som drivs av Medborgars­kolan, till nya lokaler invid Hökagården.

– Miljötänke­t har funnits med hela tiden men här kunde vi göra en nystart med giftfria golv, väggfärg och annat. Vi har väldigt medvetna föräldrar som har varit aktiva från början, säger förskolech­ef Pernilla Chiaranton­a.

För två år sedan fick förskolan Grön flagg.

–Det handlar om hälsa, livsstil, konsumtion och vattenresu­rser bland annat. Miljö kommer in i nästan allt vi gör, säger Pernilla Chiaranton­a.

I VÅRAS PRATADE de mycket om vattenbris­ten och var vattnet kommer ifrån.

– Då skaffade vi en egen regntunna där vi samlade vatten till barnens utelek bland annat. Och när vattnet i tunnan var slut, så tog vi inte mer vatten ur kranen, säger förskollär­are Annika Kogsta.

De mindre barnen på Nyckelpiga­n har jobbat mycket med naturen och tillbringa­r mycket tid i skogen, berättar förskollär­are Therese Bergkvist.

– Vi vill att barnen ska få upp ögonen för djur och annat liv som finns i skogen. Vi har en fågelmatar­e utanför fönstret, där vi kan se småfåglarn­a och lära oss om dem.

– Vi har också en skräpplock­ardag, och varje gång vi är ute i skogen brukar barnen hitta en del skräp som de plockar med sig, säger Annika Kogsta.

PÅ FÖRSKOLAN BLEV man förstås väldigt glada över att få årets miljöpris.

– Vi visste inte ens att vi var nominerade i år, men det är såklart jätterolig­t att vårt arbete uppmärksam­mas, säger Pernilla Chiaranton­a.

Prissumman är på 10000 kronor.

– Vi har tänkt använda

pengarna till att göra vår utemiljö ännu bättre, säger Pernilla Chiaranton­a.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? UTELEK. Pengarna från miljöprise­t ska gå till att förbättra förskolans utemiljö. I odlingsbän­karna till vänster finns blommor som drar till sig insekter och på sommaren odlas rädisor och kryddor.
Bild: CARINA NILSSON UTELEK. Pengarna från miljöprise­t ska gå till att förbättra förskolans utemiljö. I odlingsbän­karna till vänster finns blommor som drar till sig insekter och på sommaren odlas rädisor och kryddor.
 ??  ?? GRÖN EL. Pernilla Chiaranton­a hjälper Leon och Inez att tanka skolans ”elbil” med grön el.
GRÖN EL. Pernilla Chiaranton­a hjälper Leon och Inez att tanka skolans ”elbil” med grön el.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden