Hallandsposten

Magyar har sett idrottens baksida

HALMSTAD: Richard Magyar liknar livet som fotbollssp­elare vid en mental bergoch dalbana. Nu vill han hjälpa andra som har mått psykiskt dåligt.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Fotbollspr­offset Richard Magyar lever många unga killars drömliv. Men som nybliven ambassadör för organisati­onen Suicide Zero vill han även prata om idrottens baksida. Och om hur dåligt han själv har mått.

– Jag har inte haft direkta självmords­tankar, men varit deprimerad och upplevt psykisk sjukdom. När jag kom ur det så började jag reflektera över hur livet som fotbollssp­elare påverkat mig och på om jag kan hjälpa andra. Nästan alla självmord har sin grund i psykisk ohälsa, säger han.

Hans egen tunga period utlöstes av en kombinatio­n av kärleksbek­ymmer, sjukdom i familjen och problem inom fotbollen, men generellt tror han att idrotten skadar många unga människor.

– Som idrottare så blir du ständigt bemött utifrån din prestation och omedvetet så placerar du din självkänsl­a i andras händer. Det kan leda till extrema emotionell­a berg- och dalbanor. Och det är inte ovanligt att tränare råskäller på sina spelare, säger Richard.

HAN MENAR OCKSÅ att det finns mycket machokultu­r inom fotbollen, som gör det svårt att berätta att man mår dåligt.

– Både spelare och tränare skulle behöva reflektera över sin jargong. Att prata om sina känslor tycker jag är det manligaste man kan göra.

Som ambassadör för Suicide Zero kommer han nu på olika sätt att verka för att minska den psykiska ohälsan och antalet självmord i Sverige. Bland ambassadör­erna finns redan exempelvis skådespela­ren Mia Skäringer och friidrotta­ren Mattias Sunneborn.

– Vi kan alla göra något, som att lära oss känna igen olika varningste­cken. Men vet exempelvis att omvälvande händelser som arbetslösh­et, skilsmässa och dödsfall kan utlösa en depression. Vilka personer har jag i min närhet som befinner sig i riskzonen? Kan jag sträcka ut en hand och fråga om vi ska ta en promenad och prata lite?

Richard menar att det bästa är att våga ställa raka frågor, till och med ”har du funderat på att ta ditt liv?”.

– Den frågan är jättejobbi­g att ställa, men det är bättre att fråga en gång för mycket än för lite.

Som 17-åring, under ett besök i USA, blev Richard själv vittne till ett självmord.

– Det är något som följt med mig sedan dess. Jag pratade med killen strax innan han sköt sig och jag har tänkt mycket på hur lugn han var och hur han lyckades dölja vad som pågick inom honom.

NYÅRSDAGEN ÄR DEN dag på året då det begås flest självmord i Sverige. Richard uppmanar oss därför att ta oss tid för varandra och våga prata om även svåra saker.

– När man mår dåligt så känner man sig väldigt ensam, men det är man ju inte. Det finns så många som vill att man ska leva.

 ?? Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV ?? INGEN KLACKSPARK. Tidigare Hbk:spelaren Richard Magyar vill nu använda sina egna erfarenhet­er av psykisk ohälsa och blir ambassadör för organisati­onen Suicide Zero, som arbetar för att minska antalet självmord.
Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV INGEN KLACKSPARK. Tidigare Hbk:spelaren Richard Magyar vill nu använda sina egna erfarenhet­er av psykisk ohälsa och blir ambassadör för organisati­onen Suicide Zero, som arbetar för att minska antalet självmord.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VILL HJÄLPA ANDRA. Richard Magyar, tidigare framgångsr­ik Hbk-spelare och numera proffs i Tyskland, har genom egen erfarenhet lärt sig hur viktigt det är att prata om psykisk ohälsa. Nu blir han ambassadör för organisati­onen Suicide Zero.
Bild: JARI VÄLITALO VILL HJÄLPA ANDRA. Richard Magyar, tidigare framgångsr­ik Hbk-spelare och numera proffs i Tyskland, har genom egen erfarenhet lärt sig hur viktigt det är att prata om psykisk ohälsa. Nu blir han ambassadör för organisati­onen Suicide Zero.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden