Hallandsposten

Självmords­linjen söker fler volontärer

- YVONNE PERSSON

Sedan oktober bemannar föreningen Mind Halmstad en stödlinje, dit man kan ringa om man mår dåligt och funderar på att begå självmord. – Vi har redan tagit emot över 500 samtal och vill gärna ha ännu fler volontärer, säger Lotta Uvenkrans.

Lotta är en av fyra initiativt­agare till lokalfören­ingen och kommer från och med januari att bli verksamhet­sansvarig på heltid.

– VI KÄNNER att vi gör stor nytta och vill satsa fullt ut. Vi kommer även att starta en föreläsnin­gsserie för att försöka minska den psykiska ohälsan i Halmstad, berättar hon.

Föreningen har sedan oktober fått hela 27 volontärer, som besvarar samtal på telefon och chat, men trycket på linjen är hårt.

– Självmords­linjens har volontärer i hela landet, men tillsamman­s hinner vi bara svara på ungefär vart tionde samtal. Alla gör ett fantastisk­t jobb, men de behöver vara fler, säger Lotta Uvenkrans.

DEN 10–11 JANUARI hålls informatio­nsmöten i Halmstad om vad det innebär att vara volontär och i slutet av månaden ges en grundutbil­dning för dem som anmält sig.

– Däremellan så genomför vi intervjuer med de sökande. Som volontär i Halmstad så jobbar man ungefär tio timmar i månaden, oftast på kvällstid. Man jobbar alltid två och två för att kunna stödja varandra. Vi erbjuder också fortbildni­ng, handlednin­g och volontärmö­ten, berättar Lotta.

Enligt statistik från Nationellt centrum för suicidfors­kning begick 15 personer självmord i Halmstads kommun under 2015, varav 4 var kvinnor och 11 män. I hela landet begås cirka 1 500 självmord om året, det vill säga i snitt fyra varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden