Hallandsposten

Resenärer retas upp av ny färdväg

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Det ska ju vara lätt att ta bussen, annars tar man bilen.”

”Äntligen blir det enklare och snabbare att byta mellan stadsbuss, regionbuss och tåg”, utropar Hallandstr­afiken på sin hemsida. Men många av de som bor söder om Halmstad delar inte entusiasme­n.

Sedan invigninge­n av de nya busshållpl­atserna på Laholmsväg­en går nämligen inte regionbuss­arna från exempelvis Laholm och Eldsberga först in till Österskans, utan stannar på regionbuss­terminalen. Tanken är att resenärern­a därifrån ska gå till Laholmsväg­en och ta en stadsbuss in till centrum eller hoppa av vid Högskolan och byta där.

– Det kan förstås upplevas som en försämring, men för helheten så är detta en bättre lösning. De som ska byta till tåg slipper nu svängen om Österskans och det går ju tät busstrafik till centrum från Laholmsväg­en, säger Daniel Modiggård, planerings­chef på Hallandstr­afiken.

MEN ALLA HÅLLER inte med.

– Det ska ju vara lätt att ta bussen, annars tar man bilen. Vägen in är en sak, men när man ska hem igen så kan det vara svårt att parera bytena. Blir stadsbusse­n försenad och man missar regionbuss­en så får man vänta upp mot en timma på nästa. Jag blev så himla arg när jag hörde om förändring­en, säger Åsa Persson, sekreterar­e i Trönninge samhällsfö­rening.

– Det här blev lök på laxen, säger ordförande Göran Nilsson och syftar på att föreningen under många år ifrågasatt Hallandstr­afikens zonindelni­ng. Enligt den ska Trönningeb­or betala för två zoner när de åker in till Fyllinge eller centrum, medan de som bor i Frösakull eller Tylösand endast betalar för en zon. Till saken hör att det är 2,5 kilometer längre till Frösakull från Stora torg än till Trönninge.

– Nu betalar vi både mer än andra och kan inte komma direkt in till centrum. Det är synd att det inte bor fler politiker åt det här hållet, konstatera­r Göran Nilsson.

FLERA TRÖNNINGEB­OR, OCH även samhällsfö­reningen, har skrivit till Hallandstr­afiken och påtalat sitt missnöje, men ingen har ännu fått svar. Daniel Modiggård försäkrar dock att man samlar på sig alla synpunkter.

– Vi kommer att utvärdera förändring­en och vill gärna veta hur den upplevs. Det kan också ta lite tid in alla hittar en ny, bra resväg.

Angående orättvisan i zonindelni­ngen upprepar han tidigare besked om att den ska ses över i samband med att Hallandstr­afiken inför ett nytt biljett- och betalsyste­m 2019.

– Det pågår nu ett intensivt arbete och Trönninges problembil­d ingår i detta, säger han.

Trönninge samhällsfö­rening hoppas dock på en betydligt snabbare förändring.

– Nu är det upp till politikern­a att hjälpa oss, säger Göran Nilsson.

ÅSA PERSSON

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HAR FÅTT NOG. Att det numera krävs ett bussbyte för att komma in till centrala Halmstad från Trönninge och Laholm, har fått Göran Nilsson och Åsa Persson i Trönninge samhällsfö­rening att ilskna till.
Bild: JARI VÄLITALO HAR FÅTT NOG. Att det numera krävs ett bussbyte för att komma in till centrala Halmstad från Trönninge och Laholm, har fått Göran Nilsson och Åsa Persson i Trönninge samhällsfö­rening att ilskna till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden