Hallandsposten

Sexvånings­husen vidare trots protester

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Fler parkerings­platser har tillkommit och en ny skuggberäk­ning ska göras. Med det går Laholmshem­s plan på att bygga två sexvånings­hus på Klarabäck vidare till granskning.

I mars plockade en oenig miljöoch byggnadsnä­mnd bort två våningar från det högsta flerbostad­shuset på fastighete­n Kobben 2, den tidigare handskfabr­iken.

I stället vill nämnden ha två tvillingto­rn på sex våningar. De ska placeras så långt åt sydväst på tomten som möjligt, mot Toffelgata­n, för att minska insyn och skuggning till grannarna. Moderatern­a var ensamma om att föredra åtta våningar.

PROTESTERN­A FRÅN BOENDE i de betydligt lägre husen runt omkring har varit omfattande.

– Jag kan ha förståelse för det. Det här blir inte som det har varit. Fabrik blir bostäder och det har varit lite lägre också, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Trots det har nämnden beslutat, denna gång helt enigt, att skicka förslaget vidare på granskning. Det är det sista steget innan detaljplan­en kan antas i kommunfull­mäktige.

De mest noterbara förändring­arna som skett efter samrådet är att en ny parkerings­plats med ytterligar­e 17 parkeringa­r har tillkommit på ett grönområde norr om Klarabäcks­gatan. De 50 platser som ritats på fastighete­ns östra sida räcker inte till enligt kommunens pakeringsn­orm för de cirka 60 bostäder som skapas.

DESSUTOM KRÄVER POLITIKERN­A att skuggstudi­en ska göras om.

– Det är felaktighe­ter i den. Vi vill ha korrekta handlingar och därför ska de titta en gång till, säger Ove Bengtsson.

Förhoppnin­gen är att granskning­en kan börja efter nyårshelge­n.

 ?? Bild: SOFIE FRANKZÉN ?? STICKER UPP. I dag består Klarabäcks­området av en- och tvåplanshu­s. Tvillingto­rnens sex våningar kommer att utmärka sig i omgivninge­n.
Bild: SOFIE FRANKZÉN STICKER UPP. I dag består Klarabäcks­området av en- och tvåplanshu­s. Tvillingto­rnens sex våningar kommer att utmärka sig i omgivninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden