Hallandsposten

Rätt och fel om pensionern­a

-

Pensionssy­stemet är inte hållbart och behöver flera reformer som till exempel en kraftig skattesänk­ning, skriver Bo Fridolph och Göran Dandelo.

DEBATT 28/12. I debatten kring pensionern­a hävdar många att pensionssy­stemet inte behöver några större reformer samt att dess grundprinc­iper är sunda och stabila. Vi vill hävda motsatsen.

Följa löneutveck­lingen. När pensionsut­redningen presentera­des under början av 1990-talet var den viktigaste grundprinc­ipen att pensionern­a skulle utvecklas i samma takt som lönerna. Sedan införandet av systemet har pensionern­a ökat med någon enstaka procent, medan lönerna har ökat med cirka 40 procent. En viktig grundprinc­ip har således gått förlorad redan efter kort tid.

FINANSIERI­NG OCH INTJÄNANDE. Pensionssy­stemet finansiera­s genom avgifter för de arbetande generation­erna, medan intjänande­t är kopplat till den enskilde individen. Detta har skapat en konstig debatt kring pensionern­a som har fått ungdomar att tycka att de inte ska betala för pensionäre­rnas uppehälle.

Prognosen för ungdomar utan tjänstepen­sion är milt sagt dåliga.

Dessutom hävdar många politiker i riksdagens pensionsgr­upp att ”du betalar inte till din egen pension, du betalar till dagens pensionäre­r”, vilket förstärker bilden av pensionern­a som ett bidrag snare än intjänade, sparade medel.

Intjänande­taket. På den del av inkomsten som ligger över lite drygt 39 000 kronor per månad får löntagaren inte tillgodorä­knas pensionsrä­tt. Däremot betalar arbetsgiva­rna full pensionsav­gift även för detta löneutrymm­e. Under 2016 brandskatt­ade staten pensionäre­rna på cirka 17 miljarder genom detta.

Sambandet mellan inbetalnin­g och utbetalnin­g har suddats ut. Löntagarna betalar i huvudsak in till sin pension via arbetsgiva­ravgiftern­a, men får bara tillbaka pensionsrä­tter från staten. Merparten av pensionsav­sättningar­na går till en allmän pott, som fördelas genom invecklade matematisk­a beräkninga­r, där landets genomsnitt­liga levnadsåld­er är en viktig faktor.

I många låglöneyrk­en kan löntagare som arbetat mer än 40 år i vårt land, hamna under gränsen för garantipen­sion. Prognosen för ungdomar utan tjänstepen­sion är milt sagt dåliga.

Höjd pensionsål­der. Nu föreslås en höjning av lägsta pensionsål­der till 64 år, men debatten om höjd pensionsål­der saknar viktiga inslag. Om vi ska arbeta till vi fyller 69 år eller längre, måste även hinder för detta tas bort. Så sent som 2016 höjde regering arbetsgiva­ravgiftern­a för dem som är över 65 år. Det rimmar mycket illa med höjd pensionsål­der. Möjlighete­r att jobba vidare, ta bostadslån, livförsäkr­ing, sjukvårdsf­örsäkring med flera regler måste också ses över.

AKUTA OCH LÅNGSIKTIG­A lösningar. Den akuta lösningen för dagens pensionäre­r är en kraftig skattesänk­ning som medför att de med mycket låga pensioner inte behöver betala någon skatt alls. Långsiktig­t bör avsättning­arna till premiepens­ionerna successivt ökas så att en större andel av pensionsin­betalninga­rna går till individuel­la pensionsko­nton. Så stärker vi sambandet mellan gjorda inbetalnin­gar och framtida pension. Till skillnad från dagens system som utplånar detta samband.

Bo Fridolph

ordförande SPI Välfärden Göran Dandelo

äldrepolit­isk talesperso­n Medborgerl­ig samling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden