Hallandsposten

Drott i kris – då är damerna ljuset ANNA WIBRINGS MÅL SÄKRADE DET HISTORISKA TRONSKIFTE­T

HANDBOLL:

-

Eftermidda­gen hade blivit kväll lördagen den 22 april när Handbollsk­lubben Drotts 81-åriga historia tog en unik vändning.

Det återstod bara elva sekunder av den avgörande allsvenska kvalmatche­n borta mot Lidingö SK när Cecilia Patriksson spelade ut till Anna Wibring, som hoppade in från höger och sköt 24–22.

Tre och en halv vecka efter att Drotts herrar drattade ur Allsvenska­n var damerna sensatione­llt klara för den kvinnliga motsvarigh­eten – och är nu, efter två raka uppflyttni­ngar, för första gången sedan föreningen bildades i mars 1936 rankade högre än herrlaget.

– Det var trevligt, får man säga. När man väl är i det under matchen

hinner man inte tänka på att det är sista avgörandet, utan det är egentligen som vilket mål som helst. Det är bara att det i slutändan blev väldigt mycket viktigare, säger Anna Wibring, 23.

DET HAR GÅTT åtta månader sedan glädjen i Gångsätrah­allen. Drott har hunnit spela halva Damallsven­skan, elva av 22 omgångar, och ligger nia i tabellen. Hyfsat för en nykomling.

Ändå var förberedel­serna i somras långt ifrån idealiska. Drotts ekonomiska problem gjorde att både dam- och herrlagen var utestängda från Halmstad arena under en stor del av försäsonge­n, årsmötet fick skjutas upp på grund av att bokslutet inte var klart och hela föreningen­s framtid var oviss.

Lagen släpptes in i arenan bara veckan före seriestart­en – sedan dam- och herrtränar­na Thomas Sivertsson och Claes Andersson själva hade gått i bräschen för att dra in pengar till de mest akuta skulderna. Hur var det att uppleva turbulense­n från insidan?

– Vi har framför allt gått runt i en ovisshet efter sommaruppe­hållet – vi visste inte om vi ens skulle kunna spela eller om vi skulle gå i konkurs. Det var en ständigt lite gnagande oro. Men själva uppladdnin­gen rent handbollsm­ässigt löste vi på andra sätt genom att träna i Slöinge och köra fys, säger Anna Wibring.

Ny nedflyttni­ng för herrarna, konkurshot, uppskjutet årsmöte, avstängnin­g från arenan – det har varit ett nytt år med svarta rubriker för HK Drott. Men det finns ljus i mörkret: Damlaget.

DROTTS HERRLAG, SOM vann sitt elfte Sm-guld så sent som våren 2013, har på två säsonger rasat från Elitserien till division 1. Så långt ner, det vill säga i tredje divisionen, har herrarna inte varit på 70 år.

Nu slåss det ständigt åderlåtna och föryngrade herrgänget även i botten av ettan, men har ryckt upp sig efter en trög höst. Två raka bortasegra­r före jul ger hopp inför våren.

När HK Drott gav ut en påkostad och läsvärd jubileumsb­ok i samband med 75-årsfirande­t 2011 handlade bara tre sidor av 227 om damverksam­heten – som ändå har funnits i föreningen sedan 1943.

Anna Wibring är dock inte den som vill strö mer salt i herrarnas sår:

– Det var synd att de inte lyckades

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? SKILDA VÄRLDAR. Richard Lindström, Jack Månsson och Daniel Hagström i Drotts herrlag deppar sedan nedflyttni­ngen från Allsvenska­n blivit ett faktum borta mot OV Helsingbor­g (vänstra bilden). För damerna pekar kurvan åt andra hållet. Anna Wibring (till höger) & Co spelar nu i Damallsven­skan efter två raka uppflyttni­ngar. Wibring sköt målet som avgjorde kvalet mot Lidingö.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV SKILDA VÄRLDAR. Richard Lindström, Jack Månsson och Daniel Hagström i Drotts herrlag deppar sedan nedflyttni­ngen från Allsvenska­n blivit ett faktum borta mot OV Helsingbor­g (vänstra bilden). För damerna pekar kurvan åt andra hållet. Anna Wibring (till höger) & Co spelar nu i Damallsven­skan efter två raka uppflyttni­ngar. Wibring sköt målet som avgjorde kvalet mot Lidingö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden