Hallandsposten

Kultur&nöje. Johnny Rottens besök på Östra Stranden 1977 tas upp i Svt-serie om punk.

MUSIK: SVT-SERIE PÅMINNER OM SEX PISTOLS BESÖK 1977 Var du där? I kväll sänder SVT första avsnittet av ”Eran – punk i tre delar”. Det är en serie om punkens intåg på rockscenen i Sverige, med bland annat Sex Pistols spelning i Halmstad 1977.

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det innebär att dåvarande Hpfotograf­en Reidar Holméns bilder från konserten den 14 juli 1977 på Discoteque Stranden (i dag: Hotel Östra Stranden) åter får spridning.

Bilderna med sångaren Johnny Rotten med spretig lugg, basisten Sid Vicious med hänglås runt halsen, den extatiska publiken och de hårt ansträngda vakterna brukar återkomma lite då och då i medier.

DET VAR EN speciell konsert, som föregicks av många rykten. Det sas att raggare skulle anfalla det engelska bandet och att det skulle komma punkare från hela Sverige till Östra Stranden för att storma lokalen. Halmstadpo­lisen låg i beredskap.

Sex Pistols var ett kontrovers­iellt band. De unga punkarna hade 1977 orsakat rabalder i hemlandet med den provokativ­a låten ”God save the queen”, som bandet dessutom spelat på en båt på Themsen – samtidigt som drottning Elizabeth II firade 25 år på tronen.

Bandet fick söka sig utomlands och Halmstad var den första anhalten i Sverige. Och visst hade det kommit många åskådare till Östra Stranden den där magiska julikvälle­n. Väldigt många. – Det var fullsatt och fruktansvä­rt trångt, säger Ulf Nilsson.

HAN ÄR I dag säljare och bor i Getinge men 1977 var han 17 år och en av dem som svettades på diskoteket, medan Sex Pistols avverkade nio låtar på en halvtimme.

– Ljudet var en katastrof och killarna i bandet hade en arrogant stil. Men det hörde väl till genren? säger Ulf som ändå minns kvällen med glädje.

– Det var häftigt att vara där, och jag har en bild från konserten på mitt kontor.

Han och de övriga åskådarna kunde också konstatera att de befarade bråken uteblev. Sex Pistols kunde lämna Halmstad i godan ro och H P:s rubrik nästa dag handlade om ”Polisbevak­ad punkrock med problemfri publik”.

Men det engelska besöket på Östra Stranden har blivit till en legend som nu åter aktualiser­as – åtminstone en kort stund – av SVT.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ??
 ?? Bild: REIDAR HOLMÉN ?? Hör av dig till pk@ hallandspo­sten.se KAOS OCH TRÄNGSEL. Publiken jublar och svettas i värmen medan vakterna ser mera pressade ut. Ulf Nilsson (inringad) var en av åskådarna som trängdes på Discoteque Stranden.
Bild: REIDAR HOLMÉN Hör av dig till pk@ hallandspo­sten.se KAOS OCH TRÄNGSEL. Publiken jublar och svettas i värmen medan vakterna ser mera pressade ut. Ulf Nilsson (inringad) var en av åskådarna som trängdes på Discoteque Stranden.
 ?? Bild: HP/ARKIV ?? BOKSTAVEN P. Tidningarn­as rubriksätt­are sysslade gärna med allitterat­ion på 70-talet, och dagen efter Sex Pistols konsert lektes det med bokstaven P.
Bild: HP/ARKIV BOKSTAVEN P. Tidningarn­as rubriksätt­are sysslade gärna med allitterat­ion på 70-talet, och dagen efter Sex Pistols konsert lektes det med bokstaven P.
 ?? Bild: REIDAR HOLMÉN ?? ANTI-MODE. Basisten Sid Vicious med hänglås runt halsen och sångaren Johnny Rotten med trasig t-shirt såg helt rätt ut på punkscenen 1977.
Bild: REIDAR HOLMÉN ANTI-MODE. Basisten Sid Vicious med hänglås runt halsen och sångaren Johnny Rotten med trasig t-shirt såg helt rätt ut på punkscenen 1977.
 ?? Bild: REIDAR HOLMÉN ?? UTLEVELSE. Johnny Rotten skriker ut sina, ofta provokativ­a, texter om anarki och förakt för drottninge­n. Vakterna närmast scenen verkar inte så roade.
Bild: REIDAR HOLMÉN UTLEVELSE. Johnny Rotten skriker ut sina, ofta provokativ­a, texter om anarki och förakt för drottninge­n. Vakterna närmast scenen verkar inte så roade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden