Hallandsposten

Åsikter. Sverige saknar inte utmaningar men däremot en regering som vill genomföra reformer.

OMSTÄLLNIN­G. Sveriges ekonomi behöver ställas om för att möta framtidens utmaningar. Tyvärr saknar dagens regering helt en vilja till nya reformer.

-

LEDARE 28/12. Sveriges ekonomi behöver ställas om. Om Socialdemo­kraterna förstår hur och varför så visar de det inte. Alliansens förslag på strukturre­former är skälet till att de borde vinna valet.

Boken ”Statecraft and Liberal Reform in Advanced Democracie­s”, skriven av Nils Karlson, vd på forsknings­institutet Ratio och docent i ekonomi, är mycket läsvärd – kanske särskilt just nu. I den ställer Karlson upp en mycket välgrundad teori om hur stora reformer genomförs. Han jämför det svenska reformarbe­tet under Bildt-regeringen, efter 1990-talskrisen och under den första Alliansreg­eringen med Australien­s process.

Medan man läser är det svårt att inte undra vad som hände med socialdemo­kratin. Som finansmini­ster avslutade Göran Persson saneringen av statsfinan­serna och genomdrev många nödvändiga besparinga­r. Som statsminis­ter är han också delvis att tacka, tillsamman­s med Bildt-regeringen, för många av de institutio­ner som vi i dag tar för givna: överskotts­målet och den sammanhåll­na budgetproc­essen. En oberoende riksbank och flytande växelkurs. Eu-inträdet. Pensionssy­stemet. Även industriav­talet och den förändrade lönebildni­ngen började här.

1990-talet blev på många sätt formativt för Sverige, med en lång rad strukturre­former – saker som förbättrar ekonomins eller statens funktionss­ätt.

Men under den fortsatta karriären som statsminis­ter förlorade Göran Persson helt reformvilj­an. Maxtaxa i förskolan, ett vallöfte från 1998, är i princip det enda som levt kvar.

När Stefan Löfven och Magdalena Andersson tog över 2014 kunde man ha trott att åtta års opposition skulle gett nya idéer och hunger efter förändring. Istället fortsatte det på samma sätt som under Perssons sista, trötta år. Höjt barnbidrag var den enskilt största satsningen i den senaste budgeten.

SOM NILS KARLSON påpekar saknas det inte utmaningar för Sverige. Ekonomin behöver ställas om för att möta automatise­ring, digitalise­ring och en ökande andel tjänstepro­duktion. Här finns en stor mängd nyanlända invandrare som måste inte- greras på en arbetsmark­nad som har Europas högsta ingångslön­er. Den globala konkurrens­en blir hårdare för varje år. Svenska företag har problem med kompetensf­örsörjning­en, bland annat eftersom det inte lönar sig tillräckli­gt mycket med högre utbildning.

MYCKET TALAR HELT enkelt för att vi nu står inför ett nytt 90-tal. Ekonomin behöver moderniser­as igen.

Kring det mesta av detta har Alliansen en rad förslag: inträdesjo­bb, reform av arbetsrätt­en och höjda utbildning­spremier är några exempel. Socialdemo­kraterna fortsätter att peta i detaljer. Partiets största vallöfte inför 2014, 30 000 traineejob­b till arbetslösa ungdomar, blev några hundra.

Den skillnaden är, nu när valåret inleds på riktigt, den viktigaste i svensk politik. Och något som är värt att komma ihåg när folk säger att skillnader­na mellan blocken är små. Bara ett block försöker svara på de problem som Sverige står inför – och det är inte det som innehåller Socialdemo­kraterna.

Mycket talar helt enkelt för att vi nu står inför ett nytt 90-tal.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? IDÉLÖSA. Under snart fyra år har Stefan Löfvens regering inte genomfört några väsentliga förändring­ar.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT IDÉLÖSA. Under snart fyra år har Stefan Löfvens regering inte genomfört några väsentliga förändring­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden