Hallandsposten

Utredninga­r av unga bristfälli­ga

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Handläggar­e inom Hylte kommun som jobbar med sociala utredninga­r för barn och ungdomar har inte rätt utbildning eller erfarenhet.

Delvis därför görs inte alla utredninga­r så skyndsamt som man kan kräva och kommunens beslut i enskilda fall har också fått underkänt i domstolar.

Kritiken mot kommunen kommer från Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo), som även granskat handläggni­ng och beslut som rör äldre, missbrukar­e och funktionsh­indrade i Hylte. Ivo riktar även kritik mot dessa, vilka lyder under arbets- och näringsliv­snämnden, bland annat gällande rutiner.

Men det är barn- och ungdomsnäm­nden som får den vassaste kritiken, över att:

Handläggar­e på förvaltnin­gen, som såväl gör utredninga­r som svarar för uppföljnin­g, inte har någon socionomex­amen. Detta bryter mot Socialstyr­elsens föreskrift­er.

Utredninga­rna inte utförs skyndsamt (fyra av tio utredninga­r som studerades bedömdes inte vara så snabba som lagen kräver).

Nämnden sett att samverkan behövs, men inte verkställt det.

Det saknas ett system för att sammanstäl­la rapporter, klagomål och synpunkter på arbetet som omfattas av socialtjän­stlagen.

Den egna kontrollen över verksamhet­en inte dokumenter­as.

Stigert Pettersson, som är barnoch ungdomsche­f vid Hylte kommun, säger sig inte vara överraskad av kritiken.

– Nej, vi har exempelvis haft ett par ärenden i förvaltnin­gsdomstola­rna, där man kommit fram till att vi borde ha gjort mer fördjupade utredninga­r, säger han.

Vad gäller handläggar­nas utbildning­ar, att de inte har rätt examen enligt kraven i socialtjän­stlagen, är det naturligtv­is känt.

– Vi har en stor bristsitua­tion över hela landet vad gäller socionomer. Vid tillfällen då vi har rekryterat ny personal har vi över huvud taget inte fått socionomer som sökt tjänsterna.

Att då låta bli att anställa och inte få utredninga­r gjorda är inget alternativ, uppger Pettersson. Därför har förvaltnin­gen delvis byggts upp med handläggar­e som har andra utbildning­ar.

AV TOTALT ÅTTA barnutreda­re är det bara tre som har socionomex­amen. De övriga fem är antingen socialpeda­goger eller beteendeve­tare med inriktning på socialt arbete. Stigert Pettersson anger att man kompensera­r bristen i formell kompetens genom att ge de anställa kompletter­ande utbildning­ar, bland annat i social rätt och i omhänderta­gande enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmels­er om vård av unga).

Ett problem i sammanhang­et, säger han, är att gruppen utredare i Hylte är relativt ny och många – det gäller även socionomer­na poängterar han – därför inte hunnit bygga upp de handläggni­ngserfaren­heter som behövs.

STÖRRE DELEN AV den tidigare personalgr­uppen slutade under 2016 och fick ersättas med ny personal.

Kritiken från inspektion­en följs inte av krav på förändring­ar. Ivo noterar vad man internt försöker göra föra att komma tillrätta med problemen och säger att det i stället kan bli aktuellt med uppföljand­e besök under 2018.

Stigert Pettersson säger till HP att han efter helgerna ska sätta sig ned med bland annat chefen för Individ- och familjeoms­orgen för att tillsamman­s gå igenom Ivo:s granskning. Innan det är gjort, vill han inte säga något om åtgärder som kritiken kan ge anledning till.

”Vid tillfällen då vi har rekryterat ny personal har vi överhuvud taget inte fått socionomer som sökt tjänsterna”

STIGERT PETTERSSON barn- och ungdomsche­f i Hylte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden