Hallandsposten

Besked om häktet dröjer till efter nyår

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Kriminalvå­rden hinner inte fatta beslut om häktet i Halmstad innan nyår. Besked i frågan dröjer till januari nästa år.

För en månad sedan hoppades Svante Engelbrekt­sson, Kriminalvå­rdens chef för planerings­enheten för anstalt och häkte, att myndighete­n skulle fatta beslut innan nyår.

Även om det stora planerings­ärendet för framtidens lokalbehov inom Kriminalvå­rden har beretts en längre tid behövs det mer av den varan innan allt är klart.

–Siktet är att vi blir klara i januari. Det har blivit lite förskjutni­ngar, men det är inget särskilt som förändrats, beskriver Svante Engelbrekt­sson.

BESLUTET KOMMER ATT fattas av Kriminalvå­rdens generaldir­ektör, Nils Öberg, efter att ärendet är färdigbere­tt.

Frågan om ett permanent häkte i Halland ingår som en del i ett större beslut, där bland annat häkten på sex andra orter än Halmstad också granskas.

”Utöver Halmstad har vi tittat på sex orter där behoven är större än de är generellt, när vi ser över hela organisati­onen för bland annat häktena i Sverige. Vårt fokus är bland annat att få ihop lokalutman­ingarna för våra anstalter och häkten, hur många platser vi behöver ha över tid och att vi behöver ha rätt förutsättn­ingar för en långsiktig verksamhet.” beskrev Svante Engelbrekt­sson ärendet i Hallandspo­sten i slutet av november.

Halmstads tillfällig­a häkte är en lösning som inte håller måtttet, vare sig för de frihetsber­övade eller personalen som arbetar där. Rymningen den 17 oktober, då en man i 20-årsåldern lyckades pressa upp ett fönster och försvinna, är ett exempel som aktualiser­ar behovet av en permanent lösning.

HÄKTETS VARA ELLER inte vara är helt avgörande för rättsväsen­det i länet. Såväl polisen som tingsrätte­n skulle drabbas på avgörande sätt om Kriminalvå­rden beslutar sig för att hänvisa häktade till närliggand­e orter som Göteborg, Helsingbor­g eller Växjö. Redan nu, när Kriminalvå­rden har tio platser i polishuset i Halmstad, lägger polisen över 400 timmar i månaden på transporte­r till andra orter.

Under de senaste åren har bland andra också Länsstyrel­sen uppvaktat Kriminalvå­rden om ett avgörande besked i häktesfråg­an.

 ??  ?? Hallandspo­sten 30 november 2017.
Hallandspo­sten 30 november 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden