Hallandsposten

Nya lagar att ha koll på under 2018

- PETER WALLBERG/TT

Nästa år skärps reglerna för hur man får bete sig på nätet och på sociala medier. Det blir bland annat lättare att straffa spridning av kränkande bilder.

Vid årsskiftet träder en rad nya lagar och förordning­ar i kraft. Bland annat införs ett nytt brott, olaga integritet­sintrång.

Det innebär att det blir straffbart att sprida integritet­skänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilde­r och så kallad hämndporr. Sådant beteende har hittills varit svårt att komma åt enbart genom den nuvarande lagen mot förtal.

Straffet för olaga integritet­sintrång kan bli allt från böter till fyra års fängelse, i de värsta fallen.

Förutom samlagsfil­mer kan man också komma att straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotills­tånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplat­s.

DET SKA ÄVEN bli straffbart att hota med att sprida sådana bilder, men en sådan lagändring träder i kraft först 2019.

Sajterna blir nästa år skyldiga att ta bort meddelande­n som uppenbart utgör olaga hot eller olaga integritet­sintrång.

Brottet ofredande utvidgas till att omfatta upprepade och oönskade kontakter via till exempel telefon, e-post och sms. Domstolen ska bland annat ta ställning till antalet störande kontakter, om innehållet är kränkande eller hotfullt och vad kontaktern­a lett till, till exempel störd nattsömn.

EN SOM OCKSÅ berör social medier, men som riksdagen ännu ej klubbat, är att unga som fyllt 13 år på egen hand ska kunna ge sitt samtycke till att sociala medier behandlar deras personuppg­ifter. Den lagen väntas träda i kraft i maj.

En lagändring som är värt att ha särskild koll på är att det från februari blir förbjudet att tala i mobiltelef­on utan handsfree när man kör bil.

För den som föredrar att cykla införs en elfordonsp­remie för bland annat köp av elcyklar från februari. Premien uppgår till 25 procent av inköpspris­et, dock högst 10000 kronor och gäller inte ståcyklar, som exempelvis Segway, eller hoverboard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden