Hallandsposten

Ga kriminella”

- ERIKA NEKHAM/TT ANJA HAGLUND/TT

aktörer, enligt Eliasson.

– Sedan kan vi göra mer själva – jobba mer med kameror och att bygga relationer till fastighets­ägare och företagare, så att folk vågar prata med oss och säga att ”det är de där som ni ska hålla koll på”.

Polisens arbete med sexualbrot­t har också kritiserat­s under året. Medier har rapportera­t om hur våldtäktsä­renden ”lagts på hög”.

– Våldtäkter­na läggs inte på hög hur som helst, det jobbas väldigt aktivt med dem. Vi inleder förundersö­kning i 96 procent av alla ärenden som kommer in till oss. Sen kan utredninga­rna ha tagit för lång tid, eftersom vi fått in fler våldtäktsä­renden än vi betat av. Men vi har klarat upp tio procent fler våldtäkter än i fjol.

HAN ÄR SAMTIDIGT självkriti­sk och säger att polisen kunde ha balanserat mer resurser mot sexualbrot­ten.

– Då får man väl kanske ta lite folk från mängdbrott­sgrupperna. Ett sexualbrot­t är betydligt allvarliga­re * Polisen har identifier­at 61 utsatta områden i Sverige. Av dem räknas 23 som särskilt utsatta.

* Definition­en för ett utsatt område är en plats där den socioekono­miska statusen är låg och där kriminella har en inverkan på lokalsamhä­llet.

* Det förekommer hot och utpressnin­g och offentliga våldshandl­ingar som riskerar att skada tredje man.

* Det finns också ett utåtageran­de missnöje mot samhället i området. än en skadegörel­se. Då får vi kanske missa några skadegörel­ser.

Han vill också att samhället ska kunna markera tydligare mot grovt kriminella ungdomar.

– Jag är inte ute efter att alla ungdomar ska få en hårdare respons, inte alls. Men de som med berått mod i 15- till 17-årsåldern begår mycket grova brott, där tycker jag att mer kraftiga vårdinsats­er eller hårdare straff är nödvändigt. Här är samhällets respons för svag.

– Du har dem inte i området, det är en sak. Och om de sitter innanför lås och bom eller får vård har du väl någon typ av påverkansm­öjlighet. Kanske studier, förbereda någon för jobb, yrkesutbil­da någon, i syfte att inte gå tillbaka till den gamla miljön.

Ett annat förslag från rikspolisc­hefen är att ge de poliser som arbetar i yttre verksamhet, och särskilt de som jobbar i de svåraste områdena, ett extra lönepåslag.

– Om vi säger så här: Det ska synas tydligt i portmonnän.

Rikspolisc­hefen ser en ljusning för polisen på flera håll. Fler medarbetar­e är på väg in, regeringen har skjutit till mer pengar och resultaten har börjat peka uppåt. Nästa år ska det bli ännu bättre, lovar han.

– Jag är trygg med att 2018 ska leverera ett bättre resultat än 2017. Det är mitt jobb att se till det.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? bättre resultat framöver.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT bättre resultat framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden