Hallandsposten

Hot bakom tillverkni­ng av knark

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Båda männen som dömdes för grovt narkotikab­rott när de tillverkad­e ecstasy i ett garage arbetade under hot. Först nekade 40-åringen till att det låg till så. Nu tar han bladet från munnen.

Männen, 27 respektive 40 år gamla, dömdes i slutet av november till fem år och fyra månaders fängelse vardera. De fälldes för grovt narkotikab­rott, grovt dopningsbr­ott, brott mot läkemedels­förordning­en och brott mot lagen om handel med läkemedel.

Deras straff lindrades för att de varit frihetsber­övade sedan i mars. Men åklagare Gisela Sjövall tycker inte att längden på straffet motsvarar straffvärd­et och yrkar på att hovrätten ska skärpa straffet.

”Straffvärd­et är betydligt högre än vad tingsrätte­n funnit” anser hon och pekar på att båda männen hade aktiv del i tillverkni­ngen. Hon anger också att polisen hittade tusentals plastpåsar som visar att männen förberedde sig för en omfattande försäljnin­g.

Gisela Sjövall framhåller också att tillverkni­ngen hade pågått under en längre tid och att arbetet bedrevs yrkesmässi­gt och i stor omfattning. När männen avslöjades hade de tillverkat 1 424 ecstasytab­letter, cirka 970 gram.

DE HADE DESSUTOM mer amfetamin, 863 gram, och 595 gram av ett 100-procentigt testostero­npulver.

27-åringen berättade under utredninge­n om att han varit hotad, att han tvingades tillverka knarket. Han berättade om hur han blivit misshandla­d och om hur hela familjen hade flytt och hållit sig gömd i det övergivna huset där tillverkni­ngen skedde, för att komma ifrån hotarna.

Han berättade också att 40-åringen hotades, men 40-åringen förnekade det. Nu har 40-åringen ändrat sig. Båda männen överklagar tingsrätte­ns dom och vill att åtalen ogillas. 40-åringen är beredd att berätta om hur han hotades att tillverka knarket och potenspill­erna.

i hovrätten förklarar han att han höll tyst tidigare för att inte utsätta sin familj för hot och riskera deras säkerhet. Precis som 27-åringen gjorde i tingsrätte­n hävdar mannen nu att de befann sig i nöd, att både han och familjen utsatts för allvarliga hot.

Som stöd för sin version kommer en anhörig att kallas till hovrätten för att intyga att han känner till hotbilden mot 40-åringen.

De båda Halmstadbo­rna avslöjades efter en längre tids spaning, en polis som höll 40-åringens bostad under uppsikt blev upptäckt när en av männen skulle gå ut och gömma ett parti på tomten. Polisen tvingades slå till tidigare än beräknat, men kunde ändå avslöja bland annat att det i deras tillverkni­ngslokal i ett öde garage fanns både narkotikak­lassade preparat och dopningsme­del i stora mängder.

 ??  ?? Hallandspo­sten 6 oktober 2017.
Hallandspo­sten 6 oktober 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden