Hallandsposten

Soldat fick smäll på baken

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se FLOTTILJOM­RÅDET

Chefen för FMTS anmäler en 37-årig manlig officer till Personalan­svarsnämnd­en för att ha smällt till en kvinnlig soldat på baken.

Den anmälda händelsen inträffade på en av mässarna, Parkmässen, inne på F 14:s gamla område.

En kvinnlig soldat som stod och spelade biljard lutade sig precis framåt för att göra en stöt när hon kände en smäll på baken.

Hon såg inte själv vem det var, men är övertygad om att det var någon av dem som satt i soffan bakom henne.

DEN NU ANMÄLDE 37-årige yrkesoffic­eren tillhör egentligen ett annat förband i Sydsverige, men genomför en utbildning vid FMTS (Försvarsma­ktens tekniska skola) i Halmstad.

”Han är hundraproc­entigt säker på att den utpekade officeren smällde till henne.”

Han har under utredninge­n av fallet medgett att han satt i soffan, men förnekat att han utdelade smällen.

En soldat, som befann sig nära händelsen, har dock vittnat om att han är hundraproc­entigt säker på att den utpekade officeren smällde till henne.

MED VITTNESMÅL­ET SOM grund konstatera­r utredaren, rättsbefäl­et Gunnar Stenberg, att det inte kan ha varit någon annan som är skyldig.

ÖB Micael Syrén har i samband med #metoo-uppropet gått ut med att ”de som kränker” inte har någon plats i Försvarsma­kten. Men i anmälan till Personalan­svarsnämnd­en skriver ändå Fmts-chefen Stig–olof Krohné att han – trots det inträffade – har ”ett fortsatt förtroende” för 37-åringen som yrkesoffic­er.

Överste Krohné föreslår att nämndens disciplinp­åföljd kan stanna vid en varning för tjänsteför­seelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden